Rusija prošle nedelje počela da prebacuje novac ulagačima

Ministarstvo finansija SAD neće obnoviti dozvole za isplate obveznica iz Rusije

InvesticijeNovacVesti

25.5.2022 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministarstvo finansija SAD neće obnoviti dozvole za isplate obveznica iz Rusije Ministarstvo finansija SAD neće obnoviti dozvole za isplate obveznica iz Rusije
Nakon što je iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država objavljeno da ističu licence koje su donosile korist američkim investitorima u ruske obveznice, ova istočnoevropska... Ministarstvo finansija SAD neće obnoviti dozvole za isplate obveznica iz Rusije

Nakon što je iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država objavljeno da ističu licence koje su donosile korist američkim investitorima u ruske obveznice, ova istočnoevropska država je potencijalno onemogućena da izmiri obaveze prema ulagačima.

Američkim bankama i pojedincima neće biti dozvoljeno prihvatanje isplata obveznica iz Rusije nakon srede u 12:01 po njujorškom vremenu, po isteku dozvole koja je do sada omogućavala protok novca, saopšteno je iz Ministarstva financija SAD.

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) prošle nedelje je izjavila da je “vrlo verovatno” da će njeno ministarstvo pustiti da licence isteknu bez obnavljanja, navodeći da je to privremena mera.

Ova odluka ukazuje na to da bi SAD radije onemogućile Rusiju da otplati dugovanja nego joj dozvolile da isprazni kasu u korist američkih investitora, piše Bloomberg.

Međutim, nije jasno da li će ta mera zaista dovesti Rusiju u situaciju da ne može da izmiri obaveze jer će investitori van SAD i dalje moći da prime uplate. Uzimajući u obzir da je većina investitora u Evropi, broj onih kojima Rusija duguje ne bi bio dovoljan da se ova država tereti za neizmirene uplate, navodi se iz moskovske berzanske kompanije ITI Capital.

Granica za pokretanje postupka jesu neizmirena dugovanja prema ulagačima koji poseduju 25 odsto obveznica najvišeg kvaliteta.

Do petka strani dug Rusije će iznositi oko 100 miliona dolara. Kako bi izmirila obaveze pre početka restrikcija, ova država je još prošle nedelje počela da isplaćuje dugovanja.

Ukoliko ne uspe da izmiri sve dugove, Rusija će imati grejs period od 30 dana. Za ovu godinu Rusija ukupno na obveznice duguje milijardu dolara.

Kako se navodi u dozvoli koju je Ministarstvo finansija SAD izdalo 7. aprila, američki investitori imaju rok do 30. juna da prekinu poslovanje sa finansijskom institucijom Alfa-Bank AO, a do 1. jula da odustanu od ulaganja u kompaniju Alrosa PJSC.

Vrednost rublje, koja trenutno dostiže četvorogodišnji maksimum, nije se mnogo promenila nakon objave ministarstva. Od početka godine, rublja je porasla oko 30 odsto u odnosu na dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...