Prvi put u istoriji zemlje

Bankrot Šri Lanke

NovacSvetVesti

20.5.2022 08:28 Autor: Vladimir Jokanović 6

Bankrot Šri Lanke Bankrot Šri Lanke
Šri Lanka je prvi put u svojoj istoriji pala u bankrot, dok se njena ekonomska kriza produbljuje, a inflacija raste. Centralna banka potvrdila je... Bankrot Šri Lanke

Šri Lanka je prvi put u svojoj istoriji pala u bankrot, dok se njena ekonomska kriza produbljuje, a inflacija raste. Centralna banka potvrdila je u četvrtak da je propustila rok za otplatu 78 miliona dolara spoljnog duga po dve državne obveznice, budući da je istekao grejs period od 30 dana.

Sve veći troškovi za hranu i gorivo, kao i nestašice struje, doveli su do protesta širom zemlje i do pada vrednosti nacionalne valute, a Šri Lanki nedostaju devizne rezerve koje su bile potrebne za plaćanje robe iz uvoza, prenosi Guardian.

Prošlog meseca vlada je saopštila da će zaustaviti otplatu svog spoljnog duga kako bi sačuvala gotovinu za osnovne robe i da će tražiti restruktuiranje duga. To je prvo neplaćanje državnog duga Šri Lanke od 1948. godine kada je stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Prema Moody’su, to je prvo državno neplaćanje duga u azijsko-pacifičkom regionu u ovom veku. Centralna banka prognozirala je da bi inflacija mogla da se ubrza na 40 odsto u narednim mesecima. Prema ocenama analitičara Šri Lanka bi mogla da bude prva, ali ne i jedina zemlja sa niskim dohotkom čiji je bankrot neminovan.

  • MIŠKOVIĆ

    20.5.2022 #1 Author

    nažalost u ovom regionu će biti sve više država koje će proglasiti bankrot dok se velike sile igraju rata siromašne države su u sve težoj poziciji

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    20.5.2022 #2 Author

    Strašno. Neće to biti jedina zemlja, sad kreće ludilo…

    Odgovori

  • JOVANA

    20.5.2022 #3 Author

    Strasno

    Odgovori

  • kaćica

    21.5.2022 #4 Author

    Steta za ovakvu zemlju,nadam se da ce se nesto promeniti.

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #5 Author

    Mislim da ona neće biti jedina zemlja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.5.2022 #6 Author

    Ovo je bas tuzno,a koliko ce ih jos biti koje su na ivici bankrota…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...