u narednom periodu analitičari očekuju nestabilno trgovanje

Indeksi na Wall Streetu u padu drugi dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

2.6.2022 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Indeksi na Wall Streetu u padu drugi dan zaredom Indeksi na Wall Streetu u padu drugi dan zaredom
Na Wall Streetu su cene deonica pale drugi dan zaredom, jer su ulagači nesigurni po pitanju toga koliko će američka centralna banka, Federalne rezerve... Indeksi na Wall Streetu u padu drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su cene deonica pale drugi dan zaredom, jer su ulagači nesigurni po pitanju toga koliko će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), morati da zaoštri monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Dow Jones je u sredu oslabio 0,54 odsto na 32.813 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 odsto na 4.101 poen, a Nasdaq indeks 0,72 odsto na 11.994 boda, prenosi Mina.

Nakon višesedmičnog pada, prošle sedmice su ti indeksi skočili više od šest odsto, što je podstaklo nadu ulagačima da se tržište počinje oporavljati. Međutim, u poslednja dva dana cene deonica su ponovno pale.

Ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo podaci o rastu industrijske aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u maju, premda je to ublažilo strahovanja od recesije.

Podaci su, takođe, pokazali da je zapošljavanje i dalje na visokom nivou, premda je broj novootvorenih radnih mesta u aprilu pao u odnosu na prethodni mesec.

Sutra će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u maju, a očekuje se da će broj novih radnih mesta porasti za oko 330.000. To znači da bi dalji rast zaposlenosti i plata mogao podržati inflacione pritiske, i da će Fed ostati pri agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

Predsednica ogranka Fed-a u San FrancisKu, Meri Dejli (Mary Daly), kazala je da očekuje povećanje kamata za 0,5 procentnih poena na narednih nekoliko sednica Fed-a, jer bi u borbi s visokom inflacijom kamate trebalo da što pre dostignu 2,5 odsto.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim vrednostima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 procentnih poena, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto, procenjuje se na tržištu. A to će izazvati usporavanje rasta ekonomije, na što upućuje većina poslednjih makroekonomskih pokazatelja.

Analitičari smatraju da i u narednom periodu očekuju nestabilno trgovanje, sve dok se inflacija ne spusti na nivoe koji bi garantovali da bi Fed mogao da okonča ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Osim povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posledica je rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih privreda u svetu.

I na evropskim berzama cene deonica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,98 odsto na 7.532 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 odsto na 14.340 poena, a pariski CAC 0,77 odsto na 6.418 bodova.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Ja se nadam da će se pad zaustaviti i da će na tome stati sve.

    Odgovori

  • Djordje

    2.6.2022 #2 Author

    Lupas gluposti.Kakvo zaustavljanje kada su tek poceli da dizu kamatnu stopu.
    Hoces mozda galopirajucu inflaciju pa da za platu ne mozes kupiti ni zvaku.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.6.2022 #3 Author

    Nestabilna situacija na trzistu-nestabilno trgovanje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...