Pada cena barela

Nakon naglog rasta, vrednost nafte ponovo na silaznoj liniji

SvetVesti

2.6.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nakon naglog rasta, vrednost nafte ponovo na silaznoj liniji Nakon naglog rasta, vrednost nafte ponovo na silaznoj liniji
Cene nafte su do sredine nedelje na međunarodnim tržištima rasle prema 117 dolara, podstaknute zabrinutošću zbog snabdevanja iz Rusije nakon dogovora Evropske unije o... Nakon naglog rasta, vrednost nafte ponovo na silaznoj liniji

Cene nafte su do sredine nedelje na međunarodnim tržištima rasle prema 117 dolara, podstaknute zabrinutošću zbog snabdevanja iz Rusije nakon dogovora Evropske unije o zabrani uvoza nafte iz istočnoevropske države brodovima i ukidanja zaključavanja u Šangaju. Međutim, na jutarnjem trgovanju se beleži pad.

Prema podacima sa sajta OilPrice, cena Brent sirove nafte iznosi 114,5 dolara po barelu. Vrednost teksaške WTI nafte trenutno je 113,3 dolara.

Raspoloženje na tržištu obeležio je dogovor čelnika Evropske unije o zabrani uvoza ruske nafte brodovima. Dogovoreno je da će članice EU do kraja godine zabraniti uvoz za 90 odsto ruske nafte. Uvoz derivata trebalo bi da bude potpuno obustavljen u roku od osam meseci, prenosi agencija Mina.

Embargo ne obuhvata uvoz ruske nafte gasovodima, čime je napravljen ustupak Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, zemljama koje nemaju izlaz na more.

Iako evropska zabrana podstiče zabrinutost za snabdevanje naftom iz Rusije, neki analitičari smatraju da neće na duži rok značajnije naškoditi ruskom izvozu.

„Ostajemo pri stavu da će Rusija s vremenom uspeti da preusmeri većinu izvoza i ograniči maksimalan uticaj na proizvodnju na 1,5 miliona barela dnevno”, procenjuju u američkoj investicionoj banci JPMorgan.

Izvori su izjavili za Reuters da ruske naftne firme, na čelu s kompanijom Rosneft, u junu planiraju da ponovo otvore bušotine zatvorene zbog sankcija Zapada.

Podsticaj cenama pružilo je i ukidanje zaključavanja u Šangaju, što će ukazuje da će u ovoj zemlji doći do veće potražnje za gorivom.

Značajniji rast zakočili su medijski izveštaji da neki proizvođači razmatraju mogućnost suspenzije ruskog učešća u kreiranju proizvodne politike Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznica (OPEC+), budući da bi takav potez rezultirao većom snabdevenošću.

Redovni sastanak naftnog kartela o proizvodnoj politici zakazan je za danas.

U odvojenom izveštaju iz OPEC-a je saopšteno da je cena barela korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 122,94 dolara, što znači da je porasla 2,93 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...