Jača potražnja za "crnim zlatom"

Nastavljen rast cena nafte

SvetVesti

30.5.2022 08:40 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nastavljen rast cena nafte Nastavljen rast cena nafte
Ublažavanje epidemioloških mera u Kini i skori početak letnje sezone u Sjedinjenim Američkim Državama, ključno su uticali na porast cena sirove nafte u ponedeljak... Nastavljen rast cena nafte

Ublažavanje epidemioloških mera u Kini i skori početak letnje sezone u Sjedinjenim Američkim Državama, ključno su uticali na porast cena sirove nafte u ponedeljak 30. maja. Cena severnomorske nafte Brent previsila je 120 dolara za barel u ranoj azijskoj trgovini, pre nego što se neznatno spustila ispod te vrednosti.

Cena nafte Brent raste već osmi dan zaredom, a tokom prošle nedelje porasla je za šest odsto. Kineski zvaničnici najavili su potpuno otvaranje Šangaja, koji je bio u blokadi od kraja marta, kao i da je epidemija korona virusa u Pekingu pod kontrolom, prenosi Bloomberg.

Ukoliko poslednjeg dana maja cena nafte Brent ne bude drastično pala, onda bi to značilo da je šest meseci uzastopno na kraju meseca bila viša u odnosu na kraj prethodnog meseca. Na primer, kraj aprila dočekala je sa cenom od 107,40 dolara za barel. Istovremeno, američka sirova nafta WTI koštala je na kraju aprila 104,69 dolara za barel, a u ponedeljak 30. maja njena cena je oko 116 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala Oil Price.

Analitičari upozoravaju da je potražnju u Kini teško predvideti, imajući u vidu rizike od daljih zatvaranja, ali veruju da je najgore prošlo. S druge strane, letnja sezona vožnje u Americi je na pragu, a maloprodajne cene benzina dostigle su rekordne vrednosti tokom vikenda.

Za to vreme, prema izjavama iz Brisela, Evropska unija i dalje neuspešno pregovara o uvođenju embarga na uvoz nafte iz Rusije, pa je veoma mala verovatnoća da će evropski uvoz biti prekinut, što bi smanjilo potražnju i cenu nafte. Takođe, nema nagoveštaja ni da će zemlje proizvođači nafte uskoro povećati proizvodnju, tako da će cene nafte najverovatnije i dalje ostati visoke.

  • Dzebac

    30.5.2022 #1 Author

    Nazalost, sukobi koji se desava, diktiraju cenu nafte…

    Odgovori

  • MAJALG

    30.5.2022 #2 Author

    Ocekuvan trend koji ce se sigurno nastaviti, samo je pitanje da li ce i kada usporiti ili stati rast cene nafte.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.5.2022 #3 Author

    Ovako ce biti sve dok traje sukob u Ukrajini…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...