Navala na rusku naftu ispod cene

Kinezima nedostaju tankeri za prevoz

SvetVesti

27.5.2022 15:56 Autor: Vladimir Jokanović 11

Kinezima nedostaju tankeri za prevoz Kinezima nedostaju tankeri za prevoz
Najveća kineska kompanija za trgovinu naftom China International United Petroleum & Chemical Co, poznatija kao Unipec, značajno je uvećala svoju flotu tankera, jer je... Kinezima nedostaju tankeri za prevoz

Najveća kineska kompanija za trgovinu naftom China International United Petroleum & Chemical Co, poznatija kao Unipec, značajno je uvećala svoju flotu tankera, jer je zacrtala cilj da uvozi 1,1 milion barela nafte dnevno morskim putem. Unipec je navodno angažovao još 10 brodova.

Ruskom naftom trenutno se trguje sa velikim popustom u odnosu na zvanične cene, koje se kreću oko 117 dolara po barelu za severnomorsku Brent naftu i oko 114 dolara po barelu za američku sirovu naftu WTI. Istovremeno, ruska nafta Ural prodaje se po ceni od 87 dolara za barel, prenosi Business Market, pozivajući se na Bloomberg.

Potražnja za naftom Ural drastično je opala zbog zapadnih sankcija prema Rusiji, a pad potražnje rezultirao je pojeftinjenjem koje koristi Kina. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zabranile su uvoz nafte iz Rusije, dok Evropska unija i dalje pokušava da postigne saglasnost za uvođenje istovetnog embarga.

Peking je u tome prepoznao šansu da kupi rusku naftu po ceni koja je daleko niža od tržišne, za svega 29 dolara po barelu. Kina takođe uvozi oko 800.000 barela ruske nafte dnevno putem naftovoda, prenosi Reuters. Kina je ranije ove nedelje saopštila da želi da popuni svoje strateške naftne rezerve.

Prema izveštajima medija, Kinezi šalju male brodove prema velikim tankerima na moru u nastojanju da prevezu što više jeftine ruske nafte. Ovakav transfer je neuobičajen, a razlog nisu sankcije, koje Kina nije uvela Rusiji, nego očigledno, činjenica da jednostavno nedostaju tankeri.

  • TINA

    27.5.2022 #1 Author

    Kinezi ce to resiti vec

    Odgovori

  • MAJALG

    27.5.2022 #2 Author

    Ovde Kina pametno posluje, ali i Amerika koja nije stavila embargo na rusku naftu, i na kraju ce tu istu naftu a i gas nakraju Amerikanci prodavati Evropi po mnogo skupljim cenama.

    Odgovori

  • MADMAX

    28.5.2022 #4 Author

    Pa kada smo mogli da pregovaramo trampu pilećih kožura za leteće automobile eto još jedne šanse.

    Odgovori

  • MARA

    28.5.2022 #5 Author

    Sve će to kinezi da reše.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.5.2022 #7 Author

    Sve politicki kao i uvek…

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #8 Author

    Pametni su Kinezi. Kod njih se problemi uvek brzo rešavaju

    Odgovori

  • IVAN

    29.5.2022 #9 Author

    Neka kupe od Amerike

    Odgovori

  • DANIJELA

    29.5.2022 #10 Author

    Snadju se oni svakako.

    Odgovori

  • BOJANA

    30.5.2022 #11 Author

    Ne brinem ja za njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...