Ruska nafta po sniženoj ceni

Kina popunjava strateške rezerve, Indija pojačala uvoz

SvetVesti

20.5.2022 11:49 Autor: Vladimir Jokanović 9

Kina popunjava strateške rezerve, Indija pojačala uvoz Kina popunjava strateške rezerve, Indija pojačala uvoz
Kina planira da svoje strateške rezerve sirove nafte dopuni kupovinom jeftine ruske nafte. Peking je u pregovorima sa Moskvom o kupovini dodatnih zaliha, navode... Kina popunjava strateške rezerve, Indija pojačala uvoz

Kina planira da svoje strateške rezerve sirove nafte dopuni kupovinom jeftine ruske nafte. Peking je u pregovorima sa Moskvom o kupovini dodatnih zaliha, navode neimenovani izvori. Razgovori se vode na nivou vlada uz malo direktnog učešća naftnih kompanija.

Cena nafte porasla je ove godine nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, ali zbog sankcija Rusija navodno prodaje svoju naftu po 20 odsto nižoj ceni. To je Kini pružilo priliku da jeftinije nabavi velike količine nafte za potrebe popunjavanja strateških rezervi, koje se obično koriste u vanrednim situacijama, prenosi Bloomberg.

Da bi se izborila da naglim porastom cena nafte i gasa, Kina je organizovala različite načine za uvoz goriva, saopštila je u četvrtak Nacionalna komisija za razvoj i reforme. Detalji o obimu i uslovima potencijalne kupoprodaje nisu još definisani.

SAD, Kanada i Velika Britanija obavezale su se da će zabraniti uvoz ruske nafte, a u Evropskoj uniji i dalje traje usaglašavanje o naftnom embargu, koji nije usvojen zbog protivljenja Mađarske i još nekih zemalja. Za Kinu i Indiju nafta po sniženoj ceni je dobra prilika koju ne žele da propuste, ocenjuju analitičari.

Izvor: OEC@BBC

Potražnja za naftom opala je prošlog meseca za 6,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, budući da su milioni ljudi u Kini ostali zatvoreni u kućama, zbog oštrih mera protiv širenja virusa Covid-19. Nova opasnost od epidemije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta ograničila je dalji rast cena nafte, iako je nafta Brent poskupela ove godine za više od 40 odsto.

Iako Peking ne objavljuje podatke o veličini sopstvenih zaliha sirove nafte, stručnjaci procenjuju da Kina ima kapacitet da uskladišti više od milijardu barela kombinovanih komercijalnih i strateških zaliha. Prema nekim procenama, ukupne kineske zalihe su na 926 miliona barela u odnosu na 869 miliona, koliko je bilo u martu.

To je i dalje za oko šest odsto manje od rekordne količine iz septembra 2020. godine. Poređenja radi, američke strateške rezerve nafte imaju kapacitet od 714 milona barela, a trenutno su na nivou 538 miliona barela. Kina je prošle godine prodavala naftu iz svojih strateških rezervi u nastojanju da obori njenu cenu nakon značajnog poskupljenja tokom oporavka velikih ekonomija od posledica pandemije.

Izvor: Eurostat

Indija, koja je treći najveći uvoznik nafte u svetu, povećala je obim uvoza ruske nafte u aprilu na oko 277.000 barela dnevno, sa 66.000 barela dnevno u martu, jer su tamošnje rafinerije otkupljivale jeftiniju naftu, koje su zapadne zemlje i kompanije izbegavale, prenosi Reuters.

Američka administracija nije isključila mogućnost uvođenja sankcija zemljama koje kupuju rusku naftu tokom rata u Ukrajini, ali je oprezna u vezi sa uticajem na naftna tržišta, izjavila je američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm (Jennifer Granholm). Takozvane sekundarne sankcije SAD su uvele svojevremno prema zemljama koje kupuju naftu od Irana.

Slične mere prema uvoznicima ruske nafte mogle bi da pokrenu globalni rast cena „crnog zlata“ u vreme rekordnih cena benzina u SAD, a to brine vladajuću Demokratsku stranku koja ne stoji dobro pred izbore za Kongres u novembru. Granholm je navela da je prvi set zapadnih sankcija Rusiji uticao na povlačenje oko 1,5 miliona berela dnevno sa globalnih trđišta, kao i da bi zbog eventualne zabrane uvoza u EU moglo biti povučeno još toliko.

  • N.N.

    20.5.2022 #1 Author

    Opasna kriza je u toku

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    20.5.2022 #2 Author

    Kina planski radi i sigurno je već godinama spremna za ovu situaciju i rizu koja nas čeka

    Odgovori

  • JANA

    20.5.2022 #3 Author

    Pametna Kina na vreme se sprema …

    Odgovori

  • kaćica

    20.5.2022 #4 Author

    Bice krize i nestasica.

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #5 Author

    Kinezi strateski rade pametne poteze, ne uvode sankcije Rusiji samim tim dobijaju dobru cenu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.5.2022 #6 Author

    Vec je ona odavno razradila plan za ovu situaciju koja se i ocekivala…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    22.5.2022 #7 Author

    Pametno

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #8 Author

    Velike države zaista znaju šta rade. Pametno planiraju to je sigurno.

    Odgovori

  • Ceca

    3.8.2022 #9 Author

    Ah ta Amerika,maltretira celu planetu vec ko zna koliko

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...