Francuska piše predlog, Nemačka ga odbija

Neizvestan evropski embargo za uvoz nafte iz Rusije

AnalizaEUU fokusuVesti

20.4.2022 13:46 Autor: Vladimir Jokanović 3

Neizvestan evropski embargo za uvoz nafte iz Rusije Neizvestan evropski embargo za uvoz nafte iz Rusije
Francuska pokušava da ubedi svoje partnere iz Evropske unije da uvedu embargo na isporuke nafte iz Rusije, kako bi potkopala njenu sposobnost da finansira... Neizvestan evropski embargo za uvoz nafte iz Rusije

Francuska pokušava da ubedi svoje partnere iz Evropske unije da uvedu embargo na isporuke nafte iz Rusije, kako bi potkopala njenu sposobnost da finansira svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini uprkos naglom porastu cena energije i hrane u svetu, izjavio je u utorak francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire).

Ranije ovog meseca francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je EU da ograniči isporuke nafte i uglja iz Rusije. „U svetlu ovoga što se sada dešava u Donbasu, obustava isporuke nafte iz Rusije je neophodna više nego ikada. To je ono na šta se spremamo“, rekao je Le Mer, prenosi Business Standard, pozivajući se na francuski radio Europe 1.

Prema rečima francuskog ministra, Makron pokušava da ubedi svoje evropske partnere da prekinu uvoz nafte iz Rusije, jer će time potkopati finansiranje rata u Ukrajini. „Šta je bio primarni izvor prihoda za (ruskog predsednika) Vladimira Putina već nekoliko godina? To nije gas. To je nafta“, naveo je Le Mer. Prema nezvaničnim statistikama Rusija je prošle godine prihodovala 104 milijarde dolara od izvoza nafte i 43,4 milijarde dolara od izvoza gasa.

EU je obećala da će smanjiti svoju zavisnost od ruskih energenata, a 8. aprila proglasila je peti paket antiruskih sankcija koji uključuje zabranu uvoza uglja. Le Mer je ocenio da su događaji u Ukrajini povećali hitnost odvikavanja Evrope od zavisnosti od ruske energije, dok je priznao da neke zemlje EU, koje nije imenovao, nisu spremne da to učine.

Izvor: Transport & Environment

Rusija je najveći snabdevač EU naftom, obezbeđujući Evropi četvrtinu ukupnog uvoza nafte i njenih derivata u 2020. godini. O predloženom evropskom embargu na uvoz nafte iz Rusije raspravljaće se u Briselu posle drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, koji je zakazan za 24. april.

Mađarski premijer Viktor Orban zahtevao je da o budućim sankcijama Rusiji odlučuju lideri EU, a ne visoke diplomate ili ministri, što sugeriše da bi pre redovnog samita EU krajem maja, mogao biti održan vanredni samit na temu sankcija. Mađarska se opire zabrani uvoza nafte iz Rusije od koje je veoma zavisna, prenosi IntelliNews.

Nemačka je posebno ranjiva, jer 34 odsto nafte uvozi iz Rusije, zbog čega se odupire brzom, univerzalnom i istovremenom embargu na naftu širom EU. Nemačka je najveći uvoznik ruske nafte u Evropi, a njene dve velike rafinerije napajaju se naftovodima iz sovjetskog doba, što im otežava promenu dobavljača. Pored toga, rafinerija koja isporučuje 95 odsto berlinskih naftnih proizvoda u većinskom je vlasništvu ruskog Rosnjefta.

Ranije ovog meseca OPEC je odgovorio Evropskoj uniji da bi sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogle da dovedu do jednog od najgorih šokova u snabdevanju naftom i da bi bilo nemoguće zameniti te količine. Zvaničnici EU održali su u Beču sastanak sa predstavnicima OPEC usled poziva toj organizaciji da poveća proizvodnju, jer EU razmatra potencijalni embargo na uvoz nafte iz Rusije.

Cene nafte mogle bi da porastu na rekordnih 185 dolara po barelu, ukoliko bi EU preduzela potpunu neposrednu zabranu uvoza ruske nafte, procenili su stručnjaci JP Morgan, prenosi OilPrice. Osim Mađarske i Nemačke, koja upozorava da bi trenutna zabrana uvoza ruske nafte gurnula Nemačku i Evropu u duboku recesiju, ovom predlogu se opire i Austrija.

  • GOCA BG

    20.4.2022 #1 Author

    Evrposke zemlje sankcijama Rusiji potkopavaju svoju zemlju…

    Odgovori

  • STRELAC

    20.4.2022 #2 Author

    A sta da Rusija odluci da nece vise da isporucuje naftu Evropi?

    Odgovori

  • SANJA

    4.5.2022 #3 Author

    Apsurne stvari,zemlje u razvoju u sve vecim nevoljqma

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...