U SAD se očekuje rast potražnje

Cene nafte na uzlaznoj putanji

NovacSvetVesti

25.5.2022 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte na uzlaznoj putanji Cene nafte na uzlaznoj putanji
Cene nafte na međunarodnim tržištima beleže rast jer slaba ponuda na globalnom nivou i očekivano povećanje potražnje za gorivom tokom letnje sezone u Sjedinjenim... Cene nafte na uzlaznoj putanji

Cene nafte na međunarodnim tržištima beleže rast jer slaba ponuda na globalnom nivou i očekivano povećanje potražnje za gorivom tokom letnje sezone u Sjedinjenim Američkim Državama ublažavaju strahovanja u vezi sa mogućom recesijom i posledicama kineskih restrikcija izazvanih ponovnom pojavom korona virusa.

Prema podacima sa sajta OilPrice.com, cena barela nafte na londonskom tržištu trenutno je 114,8 dolara, dok na američkom tržištu trguje po ceni od 110,9 dolara.

Analitičari smatraju da će očekivani dogovor u Evropskoj uniji o zabrani uvoza ruske nafte dodatno smanjiti ponudu i uticati na rast cene, prenosi crnogorska agencija Mina.

Drugi uzrok rasta cene je povećanje potražnje za benzinom u SAD. Očekuje se da će putevi tokom vikenda kada se proslavlja Dan secanja u Americi biti najprometnije u poslednje dve godine jer, nakon dugotrajnih blokada zbog korona virusa, sve je više vozača koji odlučuju da sednu za volan uprkos visokim cenama goriva.

Tu su i napori Pekinga za okončanje karantina u velikim gradovima, što će povećati potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je cena barela njenih članica u ponedeljak vredela 115,95 dolara, što je 1,26 dolara više u odnosu na prethodni radni dan.

  • Ika

    26.5.2022 #1 Author

    Opet se vracamo na staro, samo da ne bude daljih prepirki.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...