Na cene uticalo slabljenje dolara

Nafta na američkom i londonskom tržištu jeftinija za oko jedan dolar

Vesti

24.5.2022 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nafta na američkom i londonskom tržištu jeftinija za oko jedan dolar Nafta na američkom i londonskom tržištu jeftinija za oko jedan dolar
Iako su cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak porasle zbog sezonske potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama, ograničene ponude i nešto slabijeg američkog dolara,... Nafta na američkom i londonskom tržištu jeftinija za oko jedan dolar

Iako su cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak porasle zbog sezonske potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama, ograničene ponude i nešto slabijeg američkog dolara, na jutarnjem trgovanju ponovo je zabeležen pad.

Cena barela na londonskom tržištu je u ponedeljak porasla je 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,61 dolara. Barel je na američkom tržištu poskupeo 97 centi i njime se trgovalo po 111,25 dolara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trenutno, međutim, barel Brent nafte je niži za 1,16 dolara, pa se trguje po ceni od 112,3 dolara. Američka WTI nafta beleži pad vrednosti od 1,10 dolara, a njena cena je 109,2 dolara po barelu.

Analitičari kažu da, uprkos strahovima da bi rast cena goriva mogao da smanji potražnju, podaci ukazuju na povećanje broja vozila na američkim ulicama.

Na cene utiče i slabljenje vrednosti američkog dolara početkom nedelje.

Karantini u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, ugrožavaju industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, što je vlasti u ovoj državi podstaklo da donesu nove mere za jačanje privrede, uključujući i smanjenje kamata na hipoteku, koje je iznad očekivanja.

Kako Evropska unija nije u mogućnosti da postigne konačan sporazum o zabrani ruske nafte, kao još jedan vid sankcija usmerenih ka istočnoevropskoj državi, cene nafte se i dalje održavaju na približnim nivoima.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je cena barela korpe nafte njenih članica u petak koštala 114,79 dolara, odnosno da je poskupela za 2,75 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...