Embargo Evropske unije na uvoz nafte iz Rusije sve izvesniji

Cena barela raste dok snabdevanje slabi

SvetVesti

27.5.2022 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cena barela raste dok snabdevanje slabi Cena barela raste dok snabdevanje slabi
Cene nafte nastavljaju da rastu podstaknute naznakama da snabdevanje slabi, kao i sve izvesnijim uvođenjem embarga na uvoz ruske nafte u Evropi, uprkos suprotstavljenom... Cena barela raste dok snabdevanje slabi

Cene nafte nastavljaju da rastu podstaknute naznakama da snabdevanje slabi, kao i sve izvesnijim uvođenjem embarga na uvoz ruske nafte u Evropi, uprkos suprotstavljenom stavu Mađarske.

Prema podacima sa sajta Oilprice.com, cena barela Brent nafte trenutno je 117,8 dolara, dok je barel teksaške WTI 114,3 dolara.

Pad američkih zaliha sirove nafte prošle nedelje do 20. maja veći je od očekivanog, što takođe predstavlja podsticaj za rast cena. Američke rafinerije ubrzale su preradu i povećale upotrebu ukupnih kapaciteta na najviši nivo, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Embargo Evropske unije na uvoz nafte iz Rusije sve je izvesniji i pored protivljenja Mađarske, što će, kako se očekuje, smanjiti ponudu i podstaći dalje rast cene.

OPEC+ će se držati sporazuma o vraćanju proizvodnje nafte kako je dogovoreno na sastanku 2. juna prošle godine i podići ciljeve proizvodnje u julu za 432 hiljade barela dnevno.

Daljem rastu cena nafte pogoduje i to što se Šangaj priprema za novo otvaranje nakon dvomesečne izolacije, kao i praznična sezona u Sjedinjenim Američkim Državama počinje krajem maja vikendom na Dan sećanja, u toku kojeg bi moglo doći do rasta potražnje.

  • N.N.

    27.5.2022 #1 Author

    Bice dosta problema

    Odgovori

  • MAJALG

    27.5.2022 #2 Author

    Ne nazire se kraj problemima, a cena nafte ce kako stvari sada stoje samo rasti sto ce izazvati samo jos veci haos.

    Odgovori

  • MADMAX

    28.5.2022 #3 Author

    Šansa da se ulaže u razvoj novih tehnologija i fosilna goriva svedu na minimum.

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #4 Author

    Dokle ćemo imati rast pitanje je.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...