Cene na benzinskim pumpama i dalje pod kontrolom

Uredba o ograničavanju cena naftnih derivata produžena do 30. juna

SrbijaVesti

31.5.2022 11:35 Autor: Stanislav Stanišić 6

Uredba o ograničavanju cena naftnih derivata produžena do 30. juna Uredba o ograničavanju cena naftnih derivata produžena do 30. juna
„Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata produžena je do 30. juna“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Uroš... Uredba o ograničavanju cena naftnih derivata produžena do 30. juna

„Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata produžena je do 30. juna“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Uroš Kandić.

„Vlada Srbije produžila je jutros Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata do kraja juna“, rekao je Kandić za agenciju Beta.

Dodao je da do petka ove nedelje važe cene koje su utvrđene u petak prošle nedelje.

„Posle produžetka Uredbe o visini akcize do 30. juna na sednici prošlog četvrtka definitivno je bilo za očekivati da se to desi i sa Uredbom o kontrolisanim cenama naftnih derivata“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

Kontrolisanje cene goriva u Srbiji na snazi je od 10. februara kada je vlada odlučila da Uredbom određuje maloprodajne cene dva osnovne kategorije evrodizel i evropremijum BMB 95. Potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Pre mesec dana usvojena je izmenjena uredba koja se odnosi na ograničavanje cena evro dizela i evro premijuma BMB 95, koja je oročena do 31. maja.

Izmene su se odnosile na zaradu benzinskih pumpi kojima je omogućena za dinar veća marža. Najviša maloprodajna cena evro dizela i benzina, prema Uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara. Privremeno je tada smanjen i iznos akciza na derivate nafte za 15 odsto. Uredbu o visini akcize Vlada Srbije je već produžila do 30. juna na sednici prošlog četvrtka.

„Sve se radi u cilju stabilizacije tržišta i potreba je da se kontrolisanjem cena utiče na smanjenje inflacije, a pre svega su ovakve odluke usmerene na zaštitu budžeta građana. Utisak je da će u ovakvoj globalnoj situaciji, nadležni učiniti ono što moraju kako bi zaštitili tržište“, zaključuje Savić.

Prošlog petka, obe vrste goriva čija je cena ograničena uredbom Vlade Srbije su poskupele. Cena dizela veća je za nešto više od dinar, dok je benzin poskupeo za tri dinara. Evrodizel se prodaje po ceni od 203,50 dinara, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 187 dinara za litar.

  • SNEZANA

    31.5.2022 #1 Author

    Samo neka ostane na tome.

    Odgovori

  • Milovan94

    31.5.2022 #3 Author

    Šta ćemo raditi kada to prestane!?A osećam da će kada krene jesen i zima da ta mera prestane i onda kreće kriza u pravom smislu. Krenuće kriza sa nesagledivim posledicama. Živi bili pa videli.

    Odgovori

  • VERA

    31.5.2022 #4 Author

    A kod nas gotivo skuplje nego u Mađarskoj.

    Odgovori

  • DIXI

    27.8.2022 #6 Author

    U pravu si

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...