Objavljene nove cene goriva - evrodizel 203,5 dinara, benzin 187

Sve ukazuje da će uredba o cenama goriva biti produžena

SrbijaVesti

27.5.2022 15:00 Autor: Stanislav Stanišić 7

Sve ukazuje da će uredba o cenama goriva biti produžena Sve ukazuje da će uredba o cenama goriva biti produžena
Evro dizel će se u narednih sedam dana prodavati po ceni od najviše 203,5 dinara za jedan litar, dok je za litar evro premijuma... Sve ukazuje da će uredba o cenama goriva biti produžena

Evro dizel će se u narednih sedam dana prodavati po ceni od najviše 203,5 dinara za jedan litar, dok je za litar evro premijuma određen iznos od 187 dinara, saopštilo je po sada već ustaljenoj praksi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovo je neznatno povećanje, jer je u prethodnih sedam dana na pumpama evrodizel bio 202,20 dinara, a benzin 184 dinara.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici, između ostalog, odlučila da produži važnost uredbe o akcizama na gorivo do 30. juna.

Objašnjavajući šturo saopštenje posle sastanka ministara, savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić kaže za Biznis.rs da se ovo odnosi na poslednju vladinu odluku o akcizama.

„Vlada je prvo smanjila akcize za 20 odsto, da bi prošlog meseca došlo do promene ove odluke, tako da je taj udeo u ceni goriva pao na 15 odsto i zadržaće se na snazi do kraja juna“, ocenjuje Savić.

On je ubeđen da ovakav potez znači i da će se produžiti Uredba o kontrolisanju cena naftnih derivata na pumpama.

„Definitivno će se nastaviti Uredba o kontrolisanim cenama goriva jer potez sa produženjem akciza ukazuje na to. Produženje će kao i u prethodnim slučajevima biti oročeno, najverovatnije na mesec dana, i moguća je odluka čak i danas, a najkasnije do 31. maja kada ističe važnost ove uredbe. Sve se radi u cilju stabilizacije tržišta i potreba je da se kontrolisanjem cena utiče na smanjenje inflacije, a pre svega su ovakve odluke usmerene na zaštitu budžeta građana. Utisak je da će u ovakvoj globalnoj situaciji nadležni učiniti ono što moraju kako bi zaštitili tržište“, zaključuje Savić.

Kontrolisanje cene goriva u Srbiji na snazi je od 10. februara kada je vlada odlučila da Uredbom određuje maloprodajne cene dva osnovne kategorije – evrodizel i evropremijum BMB 95.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija petkom saopštava najvišu cenu koja je dozvoljena na pumpama za pomenute kategorije naftnih derivata. Uredba o načinu utvrđivanja cena za gorivo ističe 31. maja.

 • SRDJAN

  27.5.2022 #1 Author

  Kako je krenulo sa po 3 pa 4 dinara doci ce i benzin do 200 po litru.

  Odgovori

 • TINA

  27.5.2022 #2 Author

  To je neophodno

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.5.2022 #3 Author

  Sigurno ce u junu biti jos skuplje…

  Odgovori

 • NINO

  28.5.2022 #4 Author

  Do kraja godine, sve ce dogurati na duplo.

  Odgovori

 • MADMAX

  28.5.2022 #5 Author

  Neka smanje najveće akcize i amortizovaće rast cena.

  Odgovori

 • Milovan94

  29.5.2022 #6 Author

  Kad se ukine ograničenje cene goriva, možemo samo da se uhvatimo za glavu i kukamo

  Odgovori

 • Milisavka

  29.5.2022 #7 Author

  Užas koliko je sve skupo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...