očekuje se da zajednička platforma bude završena 2024. godine

Holandija i Nemačka pokreću novu eksploataciju gasa u Severnom moru

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

2.6.2022 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Holandija i Nemačka pokreću novu eksploataciju gasa u Severnom moru Holandija i Nemačka pokreću novu eksploataciju gasa u Severnom moru
Holandija i Nemačka će početi zajedničku eksploataciju gasa u Severnom moru – objavila je holandska vlada u sredu, dan pošto je ruski Gazprom najavio... Holandija i Nemačka pokreću novu eksploataciju gasa u Severnom moru

Holandija i Nemačka će početi zajedničku eksploataciju gasa u Severnom moru – objavila je holandska vlada u sredu, dan pošto je ruski Gazprom najavio da prekida isporuke gasa holandskoj firm GasTerra.

Državni sekretar zadužen za industriju Hans Vijlbrif izdao je u sredu dozvolu, rekao je on u saopštenju, i dodao da je u toku ubrzana procedura za izdavanje ostalih dokumenata, prenosi agencija Beta.

Sporni projekat o bušenju podmorja radi eksploatacije gasa na 10 nautičkih milja (19 kilometara) od obale na granici Nemačke i Holandije nije nov, ali danas postaje posebno hitan jer je ruski Gazprom objavio da suspenduje isporuke gasa Holandiji. Gazprom je to uradio zato što su Holanđani odbili da plate ruske isporuke gasa u rubljama, kao što Rusija traži.

Pod pritiskom ekologa obeju zemalja, nemačka država Donja Saksonija je pre godinu dana odlučila da ne izda dozvole za tu eksploataciju gasa kod holandskog ostrva Širmonikog i nemačkog Bokum, čiji ekosistemi se smatraju krhkim.

Medutim Nemačka je nedavno promenila tu odluku zbog sukoba u Ukrajini, koji je promenio situaciju, navela je holandska vlada.

Očekuje se da 2024. godine počne da stiže gas iz zajedničke platforme za bušenje, koja će se napajati strujom iz nemačke vetroelektrane, rekao je holandski ministar.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Samo zagadjuju vazduh, ništa tim ne postižu…

    Odgovori

  • IVAN

    2.6.2022 #2 Author

    Ugrozavaju zivotinje

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #3 Author

    Oni ostvaruju svoj cilj,ostalo je nebitno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...