Opreznost ulagača na Wall Streetu i u Evropi

Berzanski indeksi oštro pali uoči američkog izveštaja o inflaciji

BerzaNovacSvetVesti

10.6.2022 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Berzanski indeksi oštro pali uoči američkog izveštaja o inflaciji Berzanski indeksi oštro pali uoči američkog izveštaja o inflaciji
Cene akcija na Wall Streetu oštro su pale, jer su ulagači nesigurni uoči današnje objave izveštaja koji bi mogao pokazati da je inflacija u... Berzanski indeksi oštro pali uoči američkog izveštaja o inflaciji

Cene akcija na Wall Streetu oštro su pale, jer su ulagači nesigurni uoči današnje objave izveštaja koji bi mogao pokazati da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje visoka i utiče na dalje odluke američke centralne banke.

Dow Jones je skliznuo 1,94 odsto na 32.272 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,38 odsto na 4.017 bodova, a Nasdaq indeks 2,75 odsto na 11.754 boda, prenosi agencija Mina.

Analitičari procenjuju da su u maju potrošačke cene u SAD porasle 0,7 odsto na mesečnom nivou, brže u odnosu na 0,3-odstotni rast u aprilu. To bi značilo da je i tokom petog meseca godišnja inflacija bila na nivou od 8,3 odsto.

U fokusu ulagača biće i bazna inflacija, koja isključuje cene energije i hrane. Procenjuje se da je ta stopa u maju porasla 0,5 odsto na mesečnom i 5,9 odsto na godišnjem nivou, dok je u aprilu rast iznosio 0,6 odsto na mesečnom, a 6,2 odsto na godišnjem nivou.

Viša inflacija nego što se procenjuje podstakla bi strahovanja da bi Fed mogao povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekuje.

Kako se inflacija kreće blizu najviših nivoa u 40 godina, Fed je od marta povećao kamate 0,75 procentnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

I na evropskim berzama cene akcija oštro su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,54 odsto na 7.476 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,71 odsto na 14.198 bodova, a pariski CAC 1,4 odsto, na 6.358 bodova.

  • MARKO7

    10.6.2022 #1 Author

    Pa to čas pada pa se diže, nema pravila…

    Odgovori

  • Dzebac

    10.6.2022 #2 Author

    Neverovatno kako Amerika utice na ceo svet

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.6.2022 #3 Author

    Amerika i vedri i oblaci,kao i uvek…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.10.2022 #4 Author

    Amerika je majstor u finansijskim malverzacijama. I ptice na grani znaju da godinama stapaju dolar bez pokrića a on nikad jači. Biće da su i zbog toga ubacili Evropu u haos. Ispašće da dolar nije ojačao nego da su ostale valute a prvenstveno Evro oslabile i tako pogurale dolar na više.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.