Monetarna uprava u administrativnoj pokrajini Kine vrši otkup domaće valute

Podizanje kamatnih stopa u SAD uticalo na pad vrednosti hongkonškog dolara

BankeNovacSvetVesti

14.6.2022 16:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Podizanje kamatnih stopa u SAD uticalo na pad vrednosti hongkonškog dolara Podizanje kamatnih stopa u SAD uticalo na pad vrednosti hongkonškog dolara
Hongonške vlasti vrše otkup domaće valute po prvi put od sredine maja, uzimajući u obzir da je njena vrednost značajno opala u odnosu na... Podizanje kamatnih stopa u SAD uticalo na pad vrednosti hongkonškog dolara

Hongonške vlasti vrše otkup domaće valute po prvi put od sredine maja, uzimajući u obzir da je njena vrednost značajno opala u odnosu na dolar.

Monetarna uprava Hong Konga (HKMA) otkupila je 4,396 milijardi hongkonških dolara (560 miliona američkih dolara) kako bi podržala domaću valutu, čija je vrednost na ovonedeljnom trgovanju značajno opala.

Odliv kapitala do koga su dovela predviđanja u vezi sa rastom kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama uzrokovao je pad vrednosti hongkonškog dolara ispod dozvoljenih 7,75-7, 85 po dolaru. Ukupni balans do 16. juna će se smanjiti za oko 315,6 milijardi hongkonških dolara.

“Pritisak zbog povećanja referentnih kamatnih stopa američke centralne banke u naredna tri meseca mogao bi da se prenese i na tržište dolara u Hong Kongu”, rekao je šef sektora za menjačke strategije u banci Mizuho Ken Čung (Ken Cheung).

Prodaja hongkonškog dolara se ove godine intenzivirala zbog rasta vrednosti američke valute, a rekordna inflacija u SAD dovela je do novih prognoza u vezi sa povećanjem kamatnih stopa, što je dalje uzrokovalo skok vrednosti dolara.

HKMA je otkupila oko 18 milijardi hongkonškog dolara od 11. do 16. maja. Hibor, stopa rasta hongkonškog dolara u periodu od tri meseca, skočio je 10 procentnih poena do nivoa od 1,04 odsto, što je najveći rast u poslednje dve godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...