Američka valuta na najvišem nivou od 2002. godine

Snažan dolar uzrok smanjenja zarade američkih kompanija u inostranstvu

NovacSvetVesti

13.6.2022 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Snažan dolar uzrok smanjenja zarade američkih kompanija u inostranstvu Snažan dolar uzrok smanjenja zarade američkih kompanija u inostranstvu
Rast vrednosti dolara na najviši nivo od 2002. godine doveo je do milijardi gubitaka za američke kompanije. Snažan dolar utiče na prihode kompanija sa... Snažan dolar uzrok smanjenja zarade američkih kompanija u inostranstvu

Rast vrednosti dolara na najviši nivo od 2002. godine doveo je do milijardi gubitaka za američke kompanije. Snažan dolar utiče na prihode kompanija sa velikim međunarodnim poslovima, čineći njhove proizvode skupljim i samim tim manje konkurentnim od lokalnih.

Očekuje se da će devizni efekti, koji se uglavnom mogu pripisati dolaru, umanjiti zaradu severnoameričkih kompanija za oko 40 milijardi dolara u prvoj polovini tekuće godine, prema proceni kompanije za finansijsku tehnologiju Kyriba, prenosi Financial Times. U prvoj polovini prošle godine taj gubitak je bio oko osam milijardi dolara.

Premda je američka inflacija na vrhuncu u poslednjih 40 godina, dolar je ojačao u 2022. godini za oko devet odsto, podstaknut povećanjem kamatnih stopa i dobrim ekonomskim učinkom SAD. Brži ekonomski rast u SAD u odnosu na druge zemlje, takođe je uticao na smanjenje prihoda za kompanije sa velikom međunarodnom izloženošću.

Izvor: Invezz.com

Kompanija Microsoft smanjila je ovog meseca prognozu prihoda za 460 miliona dolara. Maloprodajni lanac TJX smanjio je svoje očekivanje prihoda za 700 miliona dolara, a „skroman rast operativnog profita“ najavila je i modna kompanija Guess.

Dolar jača kada ekonomija SAD nadmaši ostale i kada se globalni rast usporava, jer to privlači investitore koji u dolaru traže sigurnu imovinu. Međutim, rast u SAD počeo je da se usporava, a predviđanje je da će se dalje smanjivati uporedo sa povećanjem kamatnih stopa, što bi trebalo da obori vrednost dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...