dvogodišnje tendencije dovele do tržišnog preokreta

Kraj globalizacije?

InvesticijeNovacSvetVesti

23.5.2022 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kraj globalizacije? Kraj globalizacije?
Rukovodioci velikih kompanija i poznati investitori strahuju da se trodecenijska era globalizacije možda bliži kraju, dok se svetski lideri spremaju za sastanak u švajcarskom... Kraj globalizacije?

Rukovodioci velikih kompanija i poznati investitori strahuju da se trodecenijska era globalizacije možda bliži kraju, dok se svetski lideri spremaju za sastanak u švajcarskom gradu Davosu prvi put od početka pandemije korona virusa.

Geopolitičke posledice rata u Ukrajini, u kombinaciji sa poremećajem globalnih lanaca snabdevanja izazvanim pandemijom, nedavna previranja na tržištu i ubrzano pogoršanje ekonomske perspektive ostavljaju ulagače da se bore sa vitalnim strateškim odlukama, zaključak je mini ankete koju je sproveo Financial Times.

„Napetost između Sjedinjenih Američkih Država i Kine je ubrzana pandemijom, a sada i invazijom Rusije na Ukrajinu — svi ovi trendovi izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog novih podela u svetu“, rekao je Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barroso), predsednik Goldman Sachs International i bivši predsednik Evropske komisije.

Onšoring, renacionalizacija i regionalizacija postali su najnoviji trendovi za kompanije, usporavajući tempo globalizacije. „Globalizacija se suočava sa novim talasima nacionalizma, protekcionizma, nativizma, čak šovinizma, a ponekad i ksenofobije“, istakao je Barozo. 

„Uglavnom niko nije doživeo ovakve tržišne uslove tokom svoje investicione karijere“, rekao je šef jedne od najvećih svetskih grupacija privatnog kapitala Čarls Kej (Charles Key), izvršni direktor Warburg Pincusa. Prema njegovim rečima, globalizacija je nakon pada Berlinskog zida dala zamajac globalnom rastu.

Međutim, dodao je, geopolitika je sada u žiži investicionih odluka baš kao što se „sada završava prilično moćan vetar u leđa cenama imovine koji je kreiran godinama pada inflacije i niskih kamatnih stopa“.

Globalizacija će biti visoko na dnevnom redu učesnika Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u ​​Davosu ove nedelje. Od njegovog poslednjeg sastanka u januaru 2020. godine svetski događaji su uzdrmali lance snabdevanja koji podupiru globalizaciju koju WEF zagovara.

„Kompanije kažu da im treba proizvodnja bliže kupcima“, rekao je Džonatan Grej (Jonathan Grey), predsednik njujorške Blackstone grupe.

S druge strane, direktor najveće azijske farmaceutske kompanije smatra da je era globalizacije zasnovana na angažovanju spoljnih saradnika za smanjenje troškova, odnosno autsorsinga, završena. Kristof Veber (Christophe Weber), izvršni direktor kompanije Takeda, čije je sedište u Tokiju, rekao je da će proizvođači lekova nastaviti da traže rast na međunarodnim tržištima, posebno u Kini zbog njenog visokog potencijala. Ali korporativni fokus se pomerio na održiviji oblik globalizacije.

„To je pitanje smanjenja rizika u lancu snabdevanja. Ne može se reći da je globalizacija gotova, ali onakva kakvu smo je znali do sada više ne postoji. Nema više trgovine bez ograničenja“, rekao je Veber.  „Nikada nisam mislio da će autsorsing dugoročno funkcionisati, ali mislim da je to sada svima postalo jasno.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...