Najveći globalni izazovi u istoriji skupa

Svetski ekonomski forum u Davosu posle dve propuštene godine

ManifestacijeSvetU fokusuVesti

23.5.2022 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Svetski ekonomski forum u Davosu posle dve propuštene godine Svetski ekonomski forum u Davosu posle dve propuštene godine
Svetski ekonomski forum (WEF) u švajcarskom alpskom gradiću Davosu počinje u ponedeljak posle dvogodišnje pauze jer se prošle i pretprošle godine zbog pandemije korona... Svetski ekonomski forum u Davosu posle dve propuštene godine

Svetski ekonomski forum (WEF) u švajcarskom alpskom gradiću Davosu počinje u ponedeljak posle dvogodišnje pauze jer se prošle i pretprošle godine zbog pandemije korona virusa nisu okupljali politički i poslovni lideri, stručnjaci i aktivisti. WEF se prvi put održava u proleće, umesto tradicionalno u januaru.

U svojoj poluvekovnoj istoriji WEF učesnici skupa nikada nisu bili suočeni sa takvim globalnim izazovima bez presedana kao 2022. godine, prenosi Euronews. Svet se i dalje oporavlja od globalne pandemije, bori se da obuzda razorni uticaj klimatske krize i pokušava da upravlja geopolitičkom olujom dok traje rat u Ukrajini.

„Davos će biti drugačiji, ali ne zbog nedostatka snega, već zbog nedostatka globalne saradnje u rešavanju najhitnijih izazova. Za globalne izazove potrebna su globalna rešenja, a mi ih ne vidimo i moramo da ih tražimo u Davosu“, rekao je predsednik WEF Borge Brende.

Davos će izgledati drugačije zbog rata u Ukrajini, jer organizatori nisu pozvali ruske predstavnike i kompanije zbog zapadnih sankcija Moskvi. Dom Rusije, koji je godinama bio baza ruske delegacije u Davosu, sada je preuzela ukrajinska fondacija i preimenovala ga za ovu priliku u „Rusku kuću ratnih zločina“. Ukrajinski delegati biće uključeni u program, a predsednik Volodimir Zelenski će se uživo obratiti učesnicima u ponedeljak.

Klimatska kriza biće jedna od glavnih tačaka razgovora tokom WEF 2022, a jedna od kritika ekologa odnosi se na same učesnike Foruma, od kojih mnogi u Davos dolaze privatnim avionima. Nekoliko desetina antikapitalističkih demonstranata sukobilo se u petak s policijom u Cirihu, najvećem gradu u Švajcarskoj, prenosi Danas.

To je znak tinjajućeg antagonizma protiv ekonomskih elita koje ove grupe optužuju da stavljaju profit iznad ljudi. Policija je upotrijebila gumene metke i biber sprej da rastera masu sa nedozvoljenog skupa. Jedna od glavnih tema skupa biće otpornost globalne ekonomije, ali će i značajna pažnja biti posvećena pandemiji koja još traje.

Učesnici, delegati i mediji bili su u obavezi da dostave dokaze o vakcinaciji i negativan PCR test pre dolaska, kao i da obave još jedan PCR test po dolasku u Davos. Onima koji nemaju potrebnu dokumentaciju nije dozvoljen ulazak unutar zone događaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...