Si Đinping upozorio na opasnosti od konfrontacije

Davos ponovo u virtuelnom formatu

SvetVesti

18.1.2022 09:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

Davos ponovo u virtuelnom formatu Davos ponovo u virtuelnom formatu
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na saradnju u rešavanju globalnih izazova na virtuelnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je takođe upozorio na... Davos ponovo u virtuelnom formatu

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na saradnju u rešavanju globalnih izazova na virtuelnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je takođe upozorio na konfrontaciju, rekavši da bi to moglo imati „katastrofalne posledice“.

Si je upozorio svet na protekcionizam, kao i na „hegemoniju i maltretiranje“ pozivajući zemlje da rade zajedno na globalnim izazovima, prenosi Deutsche Welle. Ne optužujući nijednu zemlju pojedinačno, on je upozorio na „razvijanje ideološkog antagonizma i politizaciju ekonomskih, naučnih i tehnoloških pitanja“.

Istorija je iznova i iznova dokazala da konfrontacija ne rešava probleme, ona samo izaziva katastrofalne posledice. Protekcionizam i unilateralizam ne mogu nikoga da zaštite. Oni samo povređuju tuđe, ali i sopstvene interese“, rekao je kineski predsednik, dodajući da su poverenje i saradnja jedini način da se pobedi pandemija Covid-19.

Si je istakao da Kina ispunjava svoja obećanja, kao i da je poslala dve milijarde doza vakcina u više od 120 zemalja i međunarodnih organizacija. Navodeći da ima puno poverenje u kinesku ekonomiju on je dodao da ekonomija nikada ne treba da raste na račun uništenja životne sredine. Kineski predsednik takođe je rekao da je ekonomska globalizacija trend koji se ne može zaustaviti, prenosi Global Times.

Zbog pandemije korona virusa godišnji skup Svetskog ekonomskog foruma svetskih državnika, poslovnih lidera i vodećih ekonomskih stručnjaka drugu godinu zaredom je otkazan, odnosno održava se online. Organizatori se nadaju da će umanjena verzija događaja ipak biti korisna za rešavanje budućih izazova.

Uoči početka virtuelnog događaja, Forum je objavio Izveštaj o globalnim rizicima. U dokumentu je navedeno da su novi veliki rizici sajber-bezbednost i zagušenje svemira, uz već postojeću pandemiju i klimatske promene.

Osim Sija, u ponedeljak prvog dana govorili si indijski premijer Narendra Modi i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. U utorak će govoriti izraelski premijer Naftali Benet i japanski premijer Fumio Kišida. Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) obratiće se skupu u sredu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.