pad cena američkih akcija i jačanje evra kao glavni činioci

Dolar pao 1,5 odsto prema korpi međunarodnih valuta

BerzaNovacSvetVesti

23.5.2022 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dolar pao 1,5 odsto prema korpi međunarodnih valuta Dolar pao 1,5 odsto prema korpi međunarodnih valuta
Američki dolar je pao prema korpi valuta nakon šest nedelja uzastopnog rasta, pri čemu se kurs evra odmakao od najnižih vrednosti u pet godina.... Dolar pao 1,5 odsto prema korpi međunarodnih valuta

Američki dolar je pao prema korpi valuta nakon šest nedelja uzastopnog rasta, pri čemu se kurs evra odmakao od najnižih vrednosti u pet godina.

Dolarski indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je ove nedelje 1,5 odsto na 102,96 bodova. Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio takođe 1,5 odsto, pa je cena evra skočila na 1,0570 USD, prenosi Mina.

Kurs dolara pao je i prema japanskoj valuti, drugu sedmicu zaredom, i to 1,1 odsto, na 127,85 jena.

Pre desetak dana dolarski indeks dostigao je 105,01 bod, najvišu vrednost od 2002. godine, dok je kurs evra zaronio na 1,0348 dolara, najnižu vrednost od početka 2017. godine.

Razlozi tome su očekivanja u vezi povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi. Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim vrednostima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao ključne kamate za 0,75 procentnih poena, u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Kako se očekuje povećanje kamata i u narednim mesecima, na tržištu novca procenjuje se da će do jula ključna kamata Feda iznositi između 1,75 i dva odsto, a do kraja godine oko tri odsto.

Slabosti dolara doprinio je i oštar pad cena akcija na Wall Streetu, sedmu nedelju zaredom, zbog čega su ulagači potražili utočište za kapital u valutama koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena. Zbog toga su prema dolaru znatno ojačali japanski jen i švajcarski franak.

Evro je mesecima bio pod pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali i zaostajanja Evropske centralne banke po pitanju zaoštravanja monetarne politike.

Međutim, zbog rekordno visoke inflacije u evrozoni, iz ECB u poslednje vreme poručuju kako bi početkom trećeg kvartala mogli da okončaju svoj program stimulativnog otkupa državnih obveznica, a u julu i povećati kamatne stope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...