Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeBiznisManifestacijePoslovanje

23.5.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 0

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Početak leta donosi sve više lokalnih i međunarodnih poslovnih skupova. Sve je manje ograničenja na koja smo zbog pandemije navikli tokom prethodne dve godine,... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Početak leta donosi sve više lokalnih i međunarodnih poslovnih skupova. Sve je manje ograničenja na koja smo zbog pandemije navikli tokom prethodne dve godine, pa se i sajmovi i konferencije održavaju češće i sa više učesnika. Za ovu nedelju zakazani su Sajam tehnike u Beogradu i savetovanje bankara u Vrnjačkoj Banji. Takođe, Beograd je ponovo skup simpozijumu “World Minds” koji okuplja najveće svetske umove današnjice. Krajem nedelje biće objavljeni i novi statistički podaci – o prosečnoj zaradi u Srbiji i o poslovnoj klimi u Evropi, Velikoj Britaniji i SAD.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Međunarodni sajam tehnike u Beogradu

Pod kupolama Beogradskog sajma od 24. do 27. maja biće održan 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća (UFI). Kako navode organizatori, ova izložba je pravo mesto za promociju četvrte industrijske revolucije – Industrije 4.0, a među aktuelnim svetskim trendovima koje će izlagači promovisati u svojim programima, proizvodima i uslugama, prednjačiće još i veštačka inteligencija i mašinsko učenje, industrijska bezbednost i zaštita, dekarbonizacija, kao i cirkularna ekonomija.

Cilj manifestacije je da se, u jedinstvenom poslovnom ambijentu velike pametne fabrike, promovišu proizvođači, konstruktori, inovatori, startap i job shop preduzeća, trgovci, distributeri, udruženja i zastupnici vodećih svetskih kompanija u industriji.

Prema najavama, najviše izlagača biće iz oblasti CNC mašina, obradnih centara, alata i sistema alata, iz oblasti industrijske elektronike i mernih uređaja, te termotehnike i elektroenergetike. Takođe, organizovane nastupe na sajmu već su najavili Slovenci, Austrijanci i Česi, kao i svi naučno-istraživački centri pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“World Minds” ponovo u Srbiji

Beograd će po drugi put u roku od tri godine biti domaćin simpozijumu “World Minds”, skupu na kojem učestvuju neki od najvećih svetskih umova današnjice. Ovaj događaj zakazan je za četvrtak, 26. maj i biće održan u zgradi Narodnog pozorišta, a cilj simpozijuma je razmena ideja, kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta.

Praksa organizatora je da se do samog dana održavanja skupa ne objavljuje spisak gostiju i govornika. Srbija je u maju 2019. godine postala prva zemlja na svetu posle Švajcarske u kojoj se održava skup ove zajednice.

Foto: Sajam.rs

„World Minds“ ima tradiciju dugu 15 godina, 150 priznatih govornika, više od 1.000 članova i 3.000 ideja koje su proizašle iz brojnih konferencija. Ovaj simpozijum danas predstavlja jedinstvenu zajednicu u kojoj neki od najvećih mislilaca i umnih ljudi sveta razmenjuju ideje i sklapaju poslove. Među članovima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu. U zajednicu se ulazi isključivo po pozivu, a svaki učesnik mora da ispuni nekoliko bitnih uslova.

Prosečne zarade za mart

Republički zavod za statistiku objaviće u sredu, 25. maja najnovije podatke o prosečnim zaradama zaposlenih za mart 2022. godine. Podsetimo, prosečna bruto plata u februaru iznosila je 97.392 dinara, dok je neto zarada (bez poreza i doprinosa) iznosila 70.605 dinara. Medijalna neto zarada u istom periodu iznosila je 53.590 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

U četvrtak, 26. maja biće objavljeni i indeksi prosečnih cena spoljne trgovine za prvi kvartal ove godine, odnosno period od januara do marta.

Godišnje savetovanje komplajans funkcija u bankama

Udruženje banaka Srbije organizuje 26. i 27. maja u Vrnjačkoj Banji 17. godišnje savetovanje komplajans funkcija u bankama. Na skupu će biti reči o ključnim izazovima za komplajans u postupku integracije dve banke, sukobu interesa banke i zaposlenih, kao i zapažanjima iz Nacionalne procene rizika iz 2021. godine za bankarski sector. Takođe, biće reči i o usklađivanju poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije, utvrđivanju stvarnih vlasnika i proceni rizika zloupotrebe virtuelnih valuta u svrhe pranja novca u bankarskom sektoru.

Među učesnicima i predavačima najavljeni su predstavnici Narodne banke Srbije, Komisije za zaštitu konkurencije, nekoliko banaka i kompajans eksperata.

Podaci o poslovnoj klimi

U ponedeljak će nemački IFO institut objaviti najnovije podatke o indeksu poslovne klime u maju, a prognoze analitičara govore da bi moglo da dođe da njegovog pada. Takođe, poslovna javnost ove nedelje sa nestrpljenjem očekuje podatke o indeksu menadžera nabavke (PMI) u evrozoni i Velikoj Britaniji.

Sa druge strane okeana, Sjedinjene Američke Države bi u petak trebalo da objave aprilske podatke o prihodima i ličnoj potrošnji. Ekonomisti procenjuju da je potrošnja ostala stabilna prošlog meseca, uprkos visokoj inflaciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...