Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

AgrobiznisBankeBiznisNovac

16.5.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 8

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana
Sredinom maja temperature počinju da rastu, a slično je i na tržištu gde, uz globalnu krizu i inflaciju koja brine ceo svet, tradicionalno počinju... Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

Sredinom maja temperature počinju da rastu, a slično je i na tržištu gde, uz globalnu krizu i inflaciju koja brine ceo svet, tradicionalno počinju da se zahuktavaju konferencije, sajmovi i savetovanja. Najpoznatiji sajam poljoprivrede na ovim prostorima, Novosadski, počinje krajem nedelje, a jedna od glavnih tema biće cene hrane. Već danas kreću prijave za novih 100 evra za mlade, koje će država isplatiti početkom juna, a sredinom sedmice planirana je i konferencija koja će okupiti eksperte iz oblasti ljudskih resursa. Bankari će svoje savetovanje održati u Vrnjačkoj Banji, a ove nedelje biće objavljeni i značajni statistički podaci, poput broja izdatih građevinskih dozvola u prethodnom periodu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, biće održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviće se oko 1.100 izlagača, zemlja partner je Mađarska, a dolazak su do sada potvrdili i izlagači iz još 18 zemalja – Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Belgije, Indonezije, Austrije, Danske, Rumunije, Bugarske, kao i države u regionu.

Posetioce, koji će za ulazak na sajam i ove kao i prošle godine morati da izdvoje 600 dinara za kartu, očekuju brojne izložbe, počevši od organske i voćarske proizvodnje, tradicionalnog stočarskog dela, pa do pčelarstva i mehanizacije za poljoprivredu. Generalni sponzor Međunarodnog sajma poljoprivrede je Globos osiguranje, banka partner je Banka Poštanska štedionica, a zlatni sponzor Al Dahra.

Još 100 evra za mlade

U ponedeljak, 16. maja počinju prijave za novu pomoć države za mlade od 16 do 29 godina, u iznosu od po 100 evra. Prijavljivanje se obavlja preko sajta Uprave za trezor i trajaće do 31. maja.

Svi mladi, državljani Republike Srbije koji u trenutku prijave imaju između navršenih 16 i 29 godina, prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, a nisu dobili novac u januaru, mogu da se prijave elektonskim putem na portalu Uprave za trezor. Svi oni koji su se u januaru prijavili za prvih 100 evra pomoći ne treba da se prijavljuju ponovo, jer će im pomoć biti automatski isplaćena. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će novčana pomoć od 100 evra, za koju se mladi prijave do 31. maja, biti isplaćena 1, 2. i 3. juna.

Foto: Sajam poljoprivrede/Novosadski sajam

Samit HR lidera 2022

Treća po redu konferencija Biznis i ljudi održava se 18. maja u Beogradu. Ovogodišnji Samit HR lidera 2022 će okupiti eksperte iz oblasti ljudskih resursa, koji će diskutovati o trenutnim trendovima, podstaći inovativna razmišljanja, podeliti inspirativne ideje i iskustva, i promovisati primere dobre prakse uspešnih kompanija koje posluju na našim prostorima.

Teme konferencije biće biznis i ljudi,kompenzacija i beneficije, brendiranje poslodavca, hibridno radno mesto, agilni HR, digitalna HR transformacija, upravljanje talentima: privlačenje i zadržavanje vrhunskih talenata i poravnavanje talenata i biznisa, raznolikost radnog mesta.

Upravljanje rizicima i kapitalom u bankama

Udruženje banaka Srbije organizuje 19. i 20. maja u Vrnjačkoj Banji savetovanje Bank Fining o upravljanju rizicima i kapitalom u bankama. Na skupu će biti reči o poslovanju banaka u 2021. godini i planovima supervizije za naredni period, globalnoj makroekonomskoj situaciji i izazovima vođenja ekonomske politike, kao i o unapređenju skoring i rejting modela detekcijom pronevere i frauda i projektima digitalizacije kreditnih procesa za fizička lica i male biznise.

Među učesnicima i predavačima najavljeni su predstavnici Narodne banke Srbije, vodećih revizorskih kompanija i Beogradske bankarske akademije.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće u ponedeljak, 16. maja najnovije podatke o izdatim građevinskim dozvolama u martu 2022. godine. Podsetimo, u februaru je u Srbiji izdato 1.995 građevinskih dozvola, što je bilo povećanje od 31,6 odsto u odnosu na februar prošle godine. Takođe, biće objavljeni i indeksi prometa u industriji za mart, kao i indeksi cena reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi za prvi kvartal ove godine.

Krajem nedelje, u petak, 20. maja biće objavljeni podaci o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda na početku maja.

 • VOJKAN

  16.5.2022 #1 Author

  Kreće sezona voća pa samim tim i sajam poljoprivrede

  Odgovori

 • Anna

  16.5.2022 #2 Author

  Zanimljiva sedmica ispred nas. Videćemo šta će nam doneti ovi događaji.

  Odgovori

 • GINKO

  16.5.2022 #3 Author

  Automatski ce sve poskupeti, cene sve vece, a pomoci od drzave nigde

  Odgovori

 • TATJANA

  16.5.2022 #5 Author

  Od svih dogadjaja najlepsi je ovaj od sto evrica

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.5.2022 #6 Author

  Videcemo sta ce nam ova doneti…

  Odgovori

 • SANJA

  17.5.2022 #7 Author

  Bice nam zanimljivo sve dok ne krenu igre gladnih

  Odgovori

 • TINA

  22.5.2022 #8 Author

  Sama prva recenica sve lepo opisuje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...