Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u narednih sedam dana

NovacPoreziPoslovanjeVesti

2.5.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 10

Pet značajnih ekonomskih događaja u narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih događaja u narednih sedam dana
Mnogi još uvek odmaraju posle prvomajskog praznika, ali neki rokovi su već dospeli, a određene ekonomske prognoze će biti objavljene baš tokom ove nedelje.... Pet značajnih ekonomskih događaja u narednih sedam dana

Mnogi još uvek odmaraju posle prvomajskog praznika, ali neki rokovi su već dospeli, a određene ekonomske prognoze će biti objavljene baš tokom ove nedelje. Za poslovnu javnost značajan je početak primene e-fiskalizacije i isticanje roka za dostavljanje konsolidovanih finansijskih izveštaja. Institucije će objaviti izveštaje o privrednim kretanjima u Srbiji i na Balkanu, a otvoreni su i konkursi za poljoprivrednike u Vojvodini. Američki FED objaviće u sredu novu odluku o kretanju kamata, a berze nastavljaju da prate kvartalne izveštaje najvećih globalnih kompanija.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Počela primena e-fiskalizacije, ističe rok za finansijske izveštaje

U nedelju, 1. maja počela je primena novog online sistema fiskalizacije, a svi obveznici sada moraju da izdaju fiskalne račune sa QR kodom. Skeniranjem ovog koda svi građani, odnosno kupci proizvoda i korisnici usluga, mogu da provere da li je račun ispravan. Ministar finansija Siniša Mali, kao i Poreska uprava, više puta su naglasili da neće biti dodatnih odlaganja i pozvali sve obveznike fiskalizacije da ispoštuju rok, jer posle toga inspektori kreću u terensku kontrolu.

Od 1. maja počela je i primena e-faktura, a istekao je i rok za predaju arhivskih knjiga. U sredu, 4. maja ističe i rok za dostavljanje konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu Agenciji za privredne registre. Ukoliko se ovaj izveštaj ne dostavi u naznačenom roku, pravnom licu preti novčana kazna u visini od 100.000 do tri miliona dinara.

Novi podaci o ekonomiji Balkana

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje fleš procenu kvartalnog bruto domaćeg proizvoda za prvi kvartal 2022. godine. S obzirom na to da je Bečki institut za međunarodne ekonomske studije prošle nedelje u svom prolećnom izveštaju najavio usporavanje privrednog rasta za sve zemlje Balkana osim Slovenije, biće zanimljivo videti kakvi su prvi ovogodišnji rezultati srpske ekonomije.

Za sredu, 4. maj zakazana je prezentacija redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke za Zapadni Balkan, gde će biti predstavljena analiza ekonomske i socijalne situacije i izgledi za ekonomski rast u šest zemalja regiona. Izveštaj će u Beogradu predstaviti i komentarisati Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, Lazar Šestović, viši makroekonomista za Srbiju, Katarina Gasner, viša ekonomistkinja / ekspertkinja za energetiku i Ričard Rekord, vodeći ekonomista za Zapadni Balkan.

Foto: Pixabay.com

Konkursi za kredite poljoprivrednicima u Vojvodini

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je nekoliko javnih konkursa za dodelu kredita poljoprivrednicima. Između ostalog, zajmovi su namenjeni za kupovinu poljoprivrednog zemljišta do pet hektara, zatim za izgradnju objekata i nabavku opreme za skladištenje žitarica, voća, povrća, nabavku sistema protivgradne zaštite, pčelinjih rojeva, opreme za stočarske farme, poljoprivredne mehanizacije i drugo.

Za nabavku zemljišta odobreni krediti će imati kamatnu stopu od jedan odsto, učešće mora biti 20 procenata, a maksimalan iznos je 40.000 evra. Isti uslovi važe i za kredite za nabavku opreme i izgradnju objekata za skladištenje. Pod tim uslovima se mogu dobiti i krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a svi raspisani konkursi su otvoreni do 31. maja.

FED odlučuje o kamati

Američka centralna banka – Federalne rezerve odlučivaće u sredu, 4. maja o daljem podizanju kamata. Ekonomisti i analitičari očekuju da će FED značajno pooštriti monetarnu politiku u narednom periodu i da će i na najnovijoj sednici povećati kamatu za još 0,5 odsto, a sa nestrpljenjem se očekuju i rezultati u vezi sa novim poslovima u SAD. Ovaj izveštaj biće predstavljen u petak, 6. maja, a prognoze najavljuju pad na 380.000 sa 431.000 radnih mesta otvorenih u prethodnom periodu.

Novi kvartalni izveštaji

Berzanski indeks Nasdaq Composite pretrpeo je u aprilu najteže jednomesečno slabljenje od globalne finansijske krize 2008. godine, jer je zabrinutost zbog rasta kamatnih stopa i usporavanja privrednog rasta pogoršana izveštajima o poslovanju tehnoloških giganata kao što su Amazon, Apple i Netflix. Za ovu nedelju najavljeni su kvartalni izveštaji još nekoliko velikih globalnih kompanija. Između ostalih, svoje poslovne rezultate predstaviće AirBnB, Moderna i Starbucks.

  • Anna

    2.5.2022 #1 Author

    Mnogo bitnih događaja u ovoj nedelji.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.5.2022 #4 Author

    Dosta vaznih dogadjaja je obelezilo prethodnu nedelju…

    Odgovori

  • TATJANA

    2.5.2022 #5 Author

    Sa e fiskalizacijom bas dosta ima poteskoca

    Odgovori

  • kaćica

    2.5.2022 #6 Author

    Korisne informacije.

    Odgovori

  • Milovan94

    3.5.2022 #7 Author

    Dosta korisne informacije

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    3.5.2022 #8 Author

    Odličan tim ljudi stoji iza svega ovoga pa zato i imam uvek sve nove i kvalitetne informacije.

    Odgovori

  • DEKSI

    4.5.2022 #9 Author

    Najvise se priča o e fiskalizaciji..

    Odgovori

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #10 Author

    Nadam se da će ti ekonomski događaji biti zaista od značaja i važnosti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.