Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

AutomobiliBankeBerzaBiznisPoslovanje

9.5.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Posle nekoliko skraćenih radnih nedelja zbog praznika, ponovo se vraćamo redovnom ritmu. Tokom narednih sedam dana dospevaju na naplatu mnoge poreske obaveze, a poslovna... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Posle nekoliko skraćenih radnih nedelja zbog praznika, ponovo se vraćamo redovnom ritmu. Tokom narednih sedam dana dospevaju na naplatu mnoge poreske obaveze, a poslovna javnost će sa nestrpljenjem pratiti i novu sednicu Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, na kojoj će biti odlučivano o referentnoj kamatnoj stopi. Podatke o inflaciji i poslovanju objaviće i američki FED i kineske institucije. Ljubitelji četvorotočkaša uživaće u beogradskom sajmu automobila i motocikala, a za nešto opuštenije večeri pobrinuće se pesma Evrovizije 2022 koja će biti održana u Torinu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Poreski rokovi

Prema kalendaru Poreske uprave do utorka, 10. maja, neophodno je podneti poresku prijavu i platiti porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Takođe, svi poreski obveznici treba da podnesu poresku prijavu i plate PDV za prethodni mesec.

Najveći deo obveznika ima vremena do sredine meseca, tačnije do 16. maja da izmiri neke od poreskih obaveza. Pre svega na naplatu dolazi godišnji porez na dohodak građana, a svi koji se bave samostalnom delatnošću moraju da plate akontaciju poreza i doprinosa na prihode. Svoje poreske obaveze treba da namire i sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri.

Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mesečnu akontaciju poreza plaća u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S. Paušalci akontaciju poreza plaćaju u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave, a 16. maj je poslednji rok i za plaćanje doprinosa za samostalne umetnike i poljoprivrednike za drugi kvartal 2022. godine.

Spisak ostalih obaveza možete pogledati u poreskom kalendaru za maj.

Sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije

Za četvrtak, 12. maj zakazana je naredna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi. Na prethodnom, aprilskom sastanku, Izvršni odbor je posle dužeg perioda odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 1,5 odsto.

Kako je tada saopšteno, Izvršni odbor je, donoseći takvu odluku, imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu jači i postojanijeg karaktera nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno zaoštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja. Takođe je podsetio da je NBS i u prethodnom periodu, kao odgovor na izazove iz međunarodnog okruženja, preduzela korake ka postepenom povećanju restriktivnosti monetarne politike, koristeći fleksibilnost koju joj pruža postojeći monetarni okvir.

S obzirom na nedavno povećanje kamata američkog FED-a i Banke Engleske, uz najavu Evropske centralne banke da bi mogla da učini isto, ali u nešto sporijem ritmu, građani i privreda nestrpljivo očekuju da vide hoće li krediti ponovo poskupeti.

Sajam automobila u Beogradu

Na Beogradskom sajmu će od 12. do 15. maja biti održan Međunarodni sajam automobila „DDOR ECO BG CAR SHOW 07“ i 14. Međunarodni sajam motocikala. U okviru ovih manifestacija biće i izložba old tajmera, među kojima i vozila bivše kragujevačke „Zastave“.

Na sajmu učestvuje čak 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova, koji će prikazati 48 novih modela, od čega su 36 premijere i 12 noviteti, dok će ih sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biti čak 36. Čisto električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, odnosno više od 50 odsto.

Neće zaostajati ni „Motopassion“, koji će ugostiti 50 izlagača, sa tridesetak brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila iz te kategorije i sa više od 80 modela. Svi automobilski brendovi naći će mesto u hali 1 Beogradskog sajma, a eksponati u okviru „Motopassiona“ u hali 4.

Podaci o inflaciji

U sredu će biti objavljeni podaci o aprilskom rastu cena u SAD, koji bi trebalo da pokažu da li je premašen do sada najveći rast inflacije u poslednjih 40 godina. Godišnja stopa inflacije u martu je dostigla 8,5 odsto, zahvaljujući rekordnim cenama benzina. Ekonomisti ovog puta prognoziraju godišnju stopu od 8,1 odsto, dok se investitori pribojavaju da bi agresivnija monetarna politika FED-a mogla da uvede privredu u recesiju.

Već u ponedeljak Kina bi trebalo da objavi svoje rezultate o trgovini i inflaciji, koji će pokazati efekte novog zatvaranja zbog pandemije korona virusa na drugu najveću ekonomiju sveta. Stručnjaci očekuju da bi rast izvoza mogao da padne na najniži nivo od sredine 2020. godine.

Pesma Evrovizije 2022

Iako nije ekonomski događaj, pesma Evrovizije 2022 sigurno će biti jedno od najgledanijih dešavanja u nedelji pred nama, a poznato je koliko se ulaže u ovu manifestaciju koja je odavno postala tradicionalno. Takođe, i koliko novca može da donese domaćinima takmičenja, ali indirektno i svim učesnicima koji kasnije naplate svoju popularnost. Dva polufinala u Torinu biće održana 10. i 12. maja, a finale je zakazano za subotu, 14. maj. Srbiju će ove godine predstavljati Ana Đurić Konstrakta.

 • MIŠKOVIĆ

  9.5.2022 #1 Author

  sve sa pesmom Evrovizije kao jednim od događaja nedelje

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.5.2022 #2 Author

  Sajam automobila svakako ce obeleziti ovu nedelju…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...