Rizične mere obuzdavanja inflacije bez garancija na uspeh

Američka ekonomija na pragu recesije

AnalizaU fokusu

13.6.2022 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 7

Američka ekonomija na pragu recesije Američka ekonomija na pragu recesije
Pred američkim Federalnim rezervama i njenim predsednikom Džeromom Pauelom (Jerome Powell) je težak izbor. Da li svesno da gurnu zemlju u recesiju kako bi... Američka ekonomija na pragu recesije

Pred američkim Federalnim rezervama i njenim predsednikom Džeromom Pauelom (Jerome Powell) je težak izbor. Da li svesno da gurnu zemlju u recesiju kako bi pokušali da obuzdaju rast cena ili da puste da inflacija nastavi da se penje?

Prošlonedeljni podaci o inflaciji u maju od 8,6 odsto ostavljaju malo vremena za odlaganje te odluke.

Od Pauela, koji se u većem delu prošle godine odnosio prema inflaciji prilično tolerantno, sada se očekuje da će u utorak i sredu podržati novo povećanje referentne kamatne stope za 0,5 odsto, prenosi Bloomberg. To bi ujedno značilo da SAD idu korak bliže recesiji, a to je ono čega se tržište pribojava.

Oko 70 odsto vodećih ekonomista koje je anketirao Financial Times prognoziralo je da će američka ekonomija iduće godine zapasti u recesiju. Rezultati istraživanja sugerišu da će se najveća svetska ekonomija smanjiti nakon jednog od najbržih oporavaka u istoriji, posle pandemije korona virusa.

U naporima da obuzda najvišu inflaciju u poslednjih 40 godina, američka centralna banka (Fed) već je započela jedan od najbržih ciklusa zaoštravanja monetarne politike u poslednjih nekoliko decenija. Fed je od marta već podigao referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, što je povećalo troškove zaduživanja.

Izvor: New York Times

Savezni komitet Feda za otvoreno tržište započeće u utorak dvodnevno zasedanje o monetarnoj politici, na kojem se očekuje da će izglasati prvo uzastopno povećanje kamatne stope za pola procenta od 1994. godine. Takođe se očekuje da će Fed nagovestiti nastavak tog tempa povećanja kamata barem do septembra.

Iako je Pauel nedavno ocenio da bi stavljanje pritiska na kontrolu cena moglo da izazove izvestan bol, a možda čak i veću nezaposlenost, on je izbegao da pomene recesiju. Istovremeno, američka ministarka finansija Dženet Jelen (Jenet Yellen) izjavila je da ne očekuje da će ekonomija SAD krenuti u recesiju, ali će se rast „apsolutno“ usporiti, a benzin neće uskoro pojeftiniti.

Harvard Business Review ocenjuje da bi Fed svesnim izazivanjem recesije verovatno ugasio vatru inflacije, ali da to nije zagarantovano. Prebrzo ili preveliko povećanje kamatne stope povećava rizik od recesije i umanjuje verovatnoću „mekog sletanja“.

Inflacija koja je nastala oporavkom od pandemije izazvana je neobičnim spojem više faktora, izuzetno visokom potražnjom podstaknutom ogromnim finansijskim stimulansima i istovremenim uskim grlima u ponudi na tržištu proizvoda, roba i rada. Inflacija se pokazala upornijom nego što se očekivalo, zbog novih šokova.

U početku se inflacija činila bezopasnom, kao „odvajanje“ od niskih cena na samom početku pandemije, a kasnije je došlo do pojave uskih grla u snabdevanju, zatim do energetske krize prošle godine i najzad rata u Ukrajini i ekonomske blokade u Kini ove godine. Dalji tok inflacije teško je predvideti i u slučaju totalnog zaoštravanja monetarne politike Feda.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...