pitanje je trenutka kada će da reaguje centralna banka

Japanske vlasti otvoreno zabrinute zbog nastavka pada jena

BankeNovacSvetVesti

13.6.2022 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Japanske vlasti otvoreno zabrinute zbog nastavka pada jena Japanske vlasti otvoreno zabrinute zbog nastavka pada jena
Portparol japanske vlade rano jutros izdao je novo upozorenje tržištima da je zvanični Tokio zabrinut zbog oštrog pada jena i da je spreman da... Japanske vlasti otvoreno zabrinute zbog nastavka pada jena

Portparol japanske vlade rano jutros izdao je novo upozorenje tržištima da je zvanični Tokio zabrinut zbog oštrog pada jena i da je spreman da “odgovarajuće reaguje“ ukoliko bude potrebno.

Ova primedba, koja je ponovila zajednički stav vlade i centralne banke objavljen u petak, usledila je nakon što je japanska valuta pala na novi dvadesetogodišnji minimum u odnosu – 135 jena za jedan američki dolar, pošto su usijani podaci o inflaciji SAD povećali prinose trezora, piše Reuters.

„Važno je da se kursevi valuta kreću stabilno, ali nedavno je došlo do oštrog pada jena, zbog čega smo zabrinuti,“ rekao je glavni sekretar kabineta vlade Hirokazu Macuno na redovnoj konferenciji za novinare.

“Spremni smo da odgovorimo na odgovarajući način po potrebi, uz blisku komunikaciju sa valutnim vlastima svake zemlje“, rekao je on. Macuno je odbio da komentariše da li će Tokio intervenisati da zaustavi oštar pad jena.

Jen je nakratko ojačao kasno u petak kada su japanska vlada i centralna banka izjavile da su zabrinute zbog nedavnih oštrih padova, što je retka zajednička izjava koja se smatra najsnažnijim upozorenjem do sada da bi Tokio mogao da interveniše da podrži valutu.

Ali valuta je izgubila zamah kako je dolar ojačao nakon što su podaci o inflaciji u SAD u petak ojačali tržišna očekivanja da će Federalne rezerve agresivno podići kamatne stope kako bi se borile protiv rastuće inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...