Rusiji ponovo preti bankrot

Moskva bi da dolarski dug servisira u rubljama

NovacSvetVesti

26.5.2022 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 4

Moskva bi da dolarski dug servisira u rubljama Moskva bi da dolarski dug servisira u rubljama
Rusija će servisirati svoj dolarski dug u rubljama nakon što joj je zbog sankcija onemogućeno plaćanje u američkoj valuti, a to bi moglo da... Moskva bi da dolarski dug servisira u rubljama

Rusija će servisirati svoj dolarski dug u rubljama nakon što joj je zbog sankcija onemogućeno plaćanje u američkoj valuti, a to bi moglo da dovede Moskvu do neizvršenja obaveza. Američkim bankama i pojedincima zabranjeno je da prihvate obveznice ruske vlade od srede, a u petak deo duga dospeva na naplatu.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da će nakon odbijanja američkog trezora da obnovi licencu za servisiranje spoljnog duga, Rusija to platiti u rubljama, prenosi Interfax. „Ovo je izbor Sjedinjenih Američkih Država. One su same zabranile plaćanje u dolarima. Rublja je značajno ojačala i u tom smislu situacija na tržištu je dobra za nas“, rekao je Volodin.

Rusija se suočava sa „veštačkom situacijom koju je stvorila neprijateljska nacija. Imamo novac i spremnost da platimo“, saopštio je ruski ministar finansija Anton Siluanov. Isplate u rubljama će se izvršiti na račune tipa „C“ stranih investitora, kojima će moći da pristupe nakon podnošenja zahteva ruskom nacionalnom depozitoriju za poravnanje, objasnilo je Ministarstvo finansija.

Nejasno je, međutim, kako će se taj proces obavljati i da li će investitori na kraju moći da dođu do svog novca. Rusija bi u petak trebalo da plati oko 100 miliona dolara spoljnog duga. Za naredne tri isplate krajem juna, dokumenti o obveznicama takođe ne predviđaju rublju kao alternativnu valutu plaćanja.

Agencija Moody’s saopštila je u aprilu da bi pokušaj Rusije da plati dolarske obveznice u rubljama, a ne u dolarima „smatrao neizvršenjem obaveza“ po isteku grejs perioda od 30 dana. Siluanov je istakao da trenutna situacija „nema ništa zajedničko“ sa 1998. godinom kada Rusija nije imala dovoljno sredstava da plati svoje dugove, pa je proglasila bankrot.

  • kaćica

    26.5.2022 #1 Author

    Dobar potez pa ko hoce,hoce…

    Odgovori

  • IVAN

    26.5.2022 #2 Author

    I treba

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.5.2022 #3 Author

    Na sve nacine pokusavaju da oslabe Rusiju…

    Odgovori

  • MAJALG

    27.5.2022 #4 Author

    Na sve nacine gledaju da oslabe Rusiju, svet se bori protiv Rusije, a ne da zaustivi rat u Ukrajini, nazalost obucan narod ispasta za sav ovaj haos koji je nastao.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...