Ministarstvo finansija SAD gura Moskvu u bankrot

Američke banke ne puštaju ruske naloge za uplate

BankeNovacSvetVesti

5.4.2022 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 4

Američke banke ne puštaju ruske naloge za uplate Američke banke ne puštaju ruske naloge za uplate
Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da će zaustaviti sposobnost Rusije da otplaćuje dugove u dolarima preko američkih banaka, što bi trebalo da gurne Moskvu... Američke banke ne puštaju ruske naloge za uplate

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da će zaustaviti sposobnost Rusije da otplaćuje dugove u dolarima preko američkih banaka, što bi trebalo da gurne Moskvu korak bliže neispunjavanju obaveza prema međunarodnim investitorima.

Ovaj potez američkih vlasti sračunat je kako bi se prekinuo period od šest nedelja u kome je Moskva nastavila da plaća svoje dolarske obveznice uprkos sankcijama, nasuprot očekivanjima mnogih investitora da će zapadne sankcije i ruska valutna kontrola dovesti zemlju u državni bankrot, prenosi Financial Times.

„Ministarstvo finansija SAD neće da dozvoli isplatu duga u dolarima sa računa ruske vlade u američkim finansijskim institucijama. Rusija mora da bira između iscrpljivanja preostalih vrednih dolarskih rezervi i novih prihoda ili neplaćanja“, saopštilo je Ministarstvo.

Iako je Ministarstvo finansija očigledno ostavilo otvorena vrata za nastavak plaćanja dolarima koji nisu zamrznuti sankcijama, investitori smatraju da će to biti „tehnički teško izvodljivo“. Američka banka JP Morgan, koja je obradila pet isplata kamate na ruske devizne obveznice u poslednjih šest nedelja, odbila je da obradi dva naloga koja su dospela u ponedeljak, nakon što je zatražila smernice od američkih vlasti.

Moskva treba da izvrši isplatu kamata u iznosu 84 miliona dolara i otplatu obveznice koja dospeva u iznosu 552 miliona dolara. Prema saopštenju Ministarstva finansija SAD, ovo bi trebalo dodatno da iscrpi resurse које Rusija koristi u ratu protiv Ukrajine.

  • Milovan94

    5.4.2022 #1 Author

    Opasni amerikanci. Na sve načine hoće da unište Rusiju ali teško.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #2 Author

    To se i ocekivalo od Amerike…

    Odgovori

  • Bella

    6.4.2022 #3 Author

    Oni se prepucavaju a narod ce da ispasta.

    Odgovori

  • MARE

    26.2.2023 #4 Author

    Klasicna ucena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...