Lagard upozorila na zaobilaženje sankcija

Rusi navodno koriste kriptovalute da izbegnu finansijsku blokadu

BankeEUNovacSvetVesti

23.3.2022 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusi navodno koriste kriptovalute da izbegnu finansijsku blokadu Rusi navodno koriste kriptovalute da izbegnu finansijsku blokadu
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izrazila je zabrinutost da se kriptovalute koriste kao sredstvo za izbegavanje antiruskih sankcija. Ona je... Rusi navodno koriste kriptovalute da izbegnu finansijsku blokadu

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izrazila je zabrinutost da se kriptovalute koriste kao sredstvo za izbegavanje antiruskih sankcija. Ona je navela da je „najviše zabrinuta“ zbog velikog obima rublji koje su pretvorene u kriptovalute otkako su Rusiji uvedene finansijske sankcije zbog rata u Ukrajini.

Prema njenim rečima, kripto novac se koristi „da bi se zaobišle sankcije koje su mnoge zemlje širom sveta uvele protiv Rusije“ i određenog broja pojedinaca. „Ovde u Evropi preduzeli smo korake da jasno signaliziramo svima koji razmenjuju, obavljaju transakcije i nude usluge u vezi sa kripto imovinom da su saučesnici“, rekla je Lagard na forumu za online bankarstvo, prenosi Arab News.

Zapadne sankcije obuhvatile su isključenje odabranih ruskih banaka i iz sistema SWIFT, čineći ih izolovanim od ostatka sveta. Kao rezultat toga, Rusi su prešli na kriptovalute poput bitcoina i tethera , koje funkcionišu na decentralizovanoj mreži, izvan zvaničnog bankarskog sistema.


Ističući da je obim rublje koja se pretvara u kriptovalute porastao na najviši nivo u poslednjih oko godinu dana, Lagard je izjavila: „Da li je to pretnja? Da“. Međutim, ostalo je nejasno da li ECB ima dokaze o kršenju sankcija korišćenjem kriptovaluta, prenosi Financial Times.

EU je ranije ovog meseca saopštila da su kripto sredstva takođe uključena u sankcije. Lagard i šefovi drugih centralnih banaka dugo su bili kritični prema neregulisanim kriptovalutama, koje su veoma nestabilne i mogle bi da dovedu investitore do velikih gubitka. Da bi se suprotstavila širenju kriptovaluta i odgovorila na pomak ka bezgotovinskom plaćanju, ECB razmatra uvođenje „digitalnog evra“.

Predsednica ECB rekla je nedavno ministrima finansija zemalja članica EU da kriptovalute mogu da postanu „rupa“ kroz koju bi Rusi mogli da zaobilaze sankcije. Kao odgovor, EU je u svom najnovijem paketu sankcija navela da je kripto imovina među „prenosivim hartijama od vrednosti“ na koje se primenjuju evropske sankcije.

ECB je predložila Briselu da ode korak dalje tako što će zabraniti kripto berzama da prihvataju bilo kakve narudžbine u rubljama ili od bilo koga ko se nalazi u Rusiji, ali je EU odlučila da ne prihvati sugestiju. Velike kripto berze, kao što je Binance, nastavljaju da upravljaju transakcijama u Rusiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...