Direktorima koji su protiv ruske Vlade prete novčane i zatvorske kazne

Više od 400 kompanija smanjilo poslovanje ili se potpuno povuklo iz Rusije

NovacRegionVesti

23.3.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Više od 400 kompanija smanjilo poslovanje ili se potpuno povuklo iz Rusije Više od 400 kompanija smanjilo poslovanje ili se potpuno povuklo iz Rusije
Brojne multinacionalne kompanije napustile su Rusiju, smanjile ili obustavile poslovnu aktivnost. Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, koja je već gotovo četiri nedelje pod ruskom invazijom,... Više od 400 kompanija smanjilo poslovanje ili se potpuno povuklo iz Rusije

Brojne multinacionalne kompanije napustile su Rusiju, smanjile ili obustavile poslovnu aktivnost.

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, koja je već gotovo četiri nedelje pod ruskom invazijom, poručio je nedavno zapadnim kompanijama da „ostankom u Rusiji finansiraju rat ruskog predsednika Vladimira Putina“.

Kompanije koje su ostale našle su se na tzv. “listi srama” američkog Univerziteta Jejl (Yale), ipak njihovi čelnici pojašnjavaju da je situacija složenija kada je reč o odlasku iz Rusije, piše Financial Times.

Kompanija Danone zaustavila je nova ulaganja, ali kaže da će ostati u Rusiji jer ima “odgovornost prema zaposlenima, ali i prema poljoprivrednicima koji za nju proizvode”.

Prema procenama profesora Džefrija Sonenfelda (Jeffreya Sonnenfelda) koji prati “blokadu poslovanja”, više od 400 kompanija dosad se obvezalo da će smanjiti, obustaviti poslovanje ili se potpuno povući s ruskog tržišta. Ipak sama realizacija, kako Financial Times navodi, je komplikovana i složena zbog dilema o zaposlenima, imovini i obvezama, kao i kratkoročnim i dugoročnim opcijama u Rusiji.

“Bilo bi mi vrlo lako reći da napuštamo Rusiju – to je ono što svi želimo da uradimo. Međutim, banka tamo zapošljava oko 4.000 ljudi”, rekao je izvršni direktor UniCredit banke Andrea Orsel (Andrea Orcel).

Neke kompanije, kao što je Spotify, povukle su svoje ljude. Nekoliko ih je zatvorilo svoje poslovnice u Rusiji uprkos tome što su veliki lokalni poslodavci, kao što je Accenture, čiji odlazak utiče na gotovo 2.300 radnih mesta.

Iako je McDonald’s obustavio rad u svojih 850 ruskih restorana, obećao je da će tamo nastaviti da plaća svojih 62.000 radnika.

Profefor Sonenfeld upozorava na pitanje koliko dugo McDonald’s i IBM mogu plaćati ljude da ne rade ništa, odnosno “koliko to mogu trpeti i kako će šira javnost reagovati na davanje novca u ekonomiju pred kolapsom”.

Izvor: Pixabay.com

Ruski tužioci upozorili su da direktori koji kritikuju vladu rizikuju novčane i zatvorske kazne, dok bi kompanije koje obustavljaju poslovanje mogle biti proglašene krivima za “namerni bankrot”.

Iz tog razloga sve više kompanija razgovara sa advokatima o svim mogućnostima u ovoj osetljivoj i složenoj situaciji.

“Namerno smo se pozvali na probleme lanca snabdevanja kao razlog za zaustavljanje proizvodnje. Namerno ne ulazimo u politiku, ma šta mislili, jer je situacija vrlo, vrlo delikatna. Ako zaustavite proizvodnju iz bilo kog razloga, vi ste na njihovom radaru”, rekao je jedan direktor automobilske  kompanije.

Za neke su postojeći partneri ili franšizeri logični kupci. Proizvođači cigareta Imperial Tobacco i British American Tobacco prenose svoje poslovanje na ruske kompanije.

Glavni direktor marketinga BAT, Kingsli Viton (Kingsley Wheaton) rekao je da su imali na umu “stvarnu mogućnost” da bi propisi o “lažnom bankrotu” o kojima se raspravlja u parlamentu mogli dovesti do kaznenih prijava.

No, rekao je da bi pregovori mogli potrajati mesecima jer je prenos upravljanja nad 2.500 radnika u Rusiji, njegovim proizvodnim pogonom u Sankt Peterburgu i lancima snabdevanja bio “komplikovan poduhvat“.

Kompanije koje su neke ili sve svoje izvorne operacije zadržale u Rusiji, njih oko 89, imaju posla sa slabljenjem proizvodnje, prekinutim lancima snabdevanja i smanjenom vrednosti valute. Neki se bore s pristupom gotovini kako bi podržali svoje poslovanje.

Putin je upozorio da će Kremlj pronaći “pravna rešenja” za prenos imovine s multinacionalnih kompanija koje izbegavaju Rusiju “na one koje zapravo žele da rade”.

  • GOCA BG

    23.3.2022 #1 Author

    Ozbiljan problem i gubitak kompanija u Rusiji,verujem da bi vecina ostala ali se plade posledica tih odluka…

    Odgovori

  • Maša

    27.3.2022 #2 Author

    Rat nikad nista dobro doneo nije

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #3 Author

    Većina ne svojom voljom!

    Odgovori

  • MARKO7

    11.9.2022 #4 Author

    Verovatno ne svojom voljom…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...