Pokušaj obuzdavanja rasta inflacije u SAD

Bajden razmatra ukidanje carina koje je uveo Tramp

SvetVesti

15.6.2022 09:00 Autor: Vladimir Jokanović 3

Bajden razmatra ukidanje carina koje je uveo Tramp Bajden razmatra ukidanje carina koje je uveo Tramp
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra ukidanje nekih carina na uvoz robe iz Kine, koje je svojevremeno uveo njegov prethodnik Donald Tramp... Bajden razmatra ukidanje carina koje je uveo Tramp

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra ukidanje nekih carina na uvoz robe iz Kine, koje je svojevremeno uveo njegov prethodnik Donald Tramp (Donald Trump). Bajden traži načine da utiče na smanjenje rekordne inflacije koja je u maju dostigla stopu od 8,6 odsto.

Odluka će biti doneta u narednim nedeljama, navode neimenovani visoki zvaničnici Bele kuće, na koje se poziva Wall Street Journal, a za ukidanje carina zalažu se poslovne grupe i neki ekonomisti, dok sindikati insistiraju na njihovom produženju.

Ipak, malo je verovatno da će eventualna odluka o ukidanju carina oboriti stopu inflacije, ali političke posledice ove mere mogle bi da budu ozbiljne, zbog neslaganja u samoj administraciji u vezi sa efektima te odluke. Relevantna studija pokazuje da bi ukidanje carina moglo da uštedi domaćinstvima oko 797 dolara godišnje.

Zvaničnici administracije navode da bi stvarni efekat ukidanja carina najverovatnije bio manji, delom zbog toga što su mali izgledi da će Bajden povući sve savezne vladine tarife i druge protekcionističke trgovinske mere, ocenjujje New York Times.

Rasprava o tarifama dolazi u nesigurnom trenutku za američku privredu. Uporna inflacija uzdrmala je poverenje potrošača, pokrenula je rasprodaje akcija na berzama i oborila njihovu vrednost za oko 20 odsto u odnosu na januarski maksimum. Povrh toga raste strah od recesije, dok FED ide ka novom podizanju kamatnih stopa.

Neki analitičari procenjuju da bi smanjenje carina koje razmatra Badenova administracija moglo da smanji ukupnu stopu inflacije za oko 0,25 odsto. Carine podižu cenu robe koju plaćaju potrošači u SAD za pojedinu robu uvezenu iz Kine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.