SAD i Evropska unija uklanjaju tarife na čelik i aluminijum

Počinju pregovori o ukidanju carine koju je uveo Tramp

EUVesti

17.5.2021 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Počinju pregovori o ukidanju carine koju je uveo Tramp Počinju pregovori o ukidanju carine koju je uveo Tramp
U zajedničkom saopštenju, američki trgovinski predstavnik i Evropska komisija navode da ostaju „posvećeni brzom uključivanju u pregovore kako bi se pre kraja godine pronašla... Počinju pregovori o ukidanju carine koju je uveo Tramp

U zajedničkom saopštenju, američki trgovinski predstavnik i Evropska komisija navode da ostaju „posvećeni brzom uključivanju u pregovore kako bi se pre kraja godine pronašla rešenja koja će pokazati kako Sjedinjene Američke Države i Evropska unija mogu da se pozabave problemom prekomernih kapaciteta i obezbede dugotrajnu održivost industrije čelika i aluminijuma“, prenosi američka TV mreža CNBC.

„Naš zajednički cilj je da okončamo spor pokrenut pred Svetskom trgovinskom organizacijom“, izjavio je portparol Evropske komisije.

SAD su još u junu 2018. godine uvele carinu od 25 odsto na evropski čelik i od 10 odsto na evropski aluminijum, navodeći tada kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

EU je odmah osporila taj potez, da bi nakon više neuspelih pokušaja da postigne dogovor sa Trampovom administracijom, odlučila da slučaj izvede pred Svetsku trgovinsku organizaciju i da uvede kontramere za američki izvoz u vrednosti od 6,4 milijarde evra.

Proizvodi koji su se našli na „crnoj listi“ EU su, između ostalih, američki viski, kikiriki puter i sok od pomorandže.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...