Ukidanje carina nakon tri godine

SAD i EU rešile spor oko carina na čelik i aluminijum

EUSvetVesti

1.11.2021 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD i EU rešile spor oko carina na čelik i aluminijum SAD i EU rešile spor oko carina na čelik i aluminijum
Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) objavile su kraj spora oko carina na čelik i aluminijum uvedenih 2018. godine, uz najavu da... SAD i EU rešile spor oko carina na čelik i aluminijum

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) objavile su kraj spora oko carina na čelik i aluminijum uvedenih 2018. godine, uz najavu da će u naredne dve godine raditi kako bi se postigao dogovor o održivoj proizvodnji ta dva metala.

„SAD i EU su postigle veliki napredak koji će se dotaknuti egzistencijalne pretnje klimatskih promena, a u isto vreme zaštititi američke poslove i industriju – objavio je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), dodajući da se odmah uklanjaju carine na čelik i aluminijum iz EU koje su uvedene u vreme Donalda Trampa (Donald Trump). Bajden je naglasio da će se ovim smanjiti trošak za američke potrošače.

On je istakao kako će se dogovorom Vašingtona i Brisela ograničiti uvoz prljavog čelika na američko tržište, pozivajući se na način njegove proizvodnje koji je štetan za životnu sredinu. Dogovor dveju strana suprotstaviće se i dampingu Kine i drugih država, piše HRT.

„Sa zadovoljstvom objavljujem da smo predsednik Bajden i ja postigli dogovor o ukidanju carina na čelik i aluminijum, te da ćemo zajedno raditi na novom Svetskom dogovoru o održivom čeliku“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) u zajedničkom saopštenju.

Podsetimo, trgovinski spor oko čelika i aluminijuma je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsednik Tramp, čija je administracija uvela posebne carine na te metale. EU je odgovorila carinama na američke proizvode kao što su farmerice, viski, motocikli i kikiriki puter. Tramp je posebne carine tada opravdavao „interesima nacionalne sigurnosti“. EU to obrazloženje nije smatrala verodostojnim i pretpostavljala je da je cilj bio da zaštititi američku privredu od neželjene konkurencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...