Ustupak američkog predsednika republikancima

Bajden povlači predlog o povećanju poreza na dobit?

SvetVesti

3.6.2021 21:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajden povlači predlog o povećanju poreza na dobit? Bajden povlači predlog o povećanju poreza na dobit?
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ponudio je da odustane od svog predloga za povećanje poreza na dobit, tokom pregovora sa republikancima, rekla su... Bajden povlači predlog o povećanju poreza na dobit?

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ponudio je da odustane od svog predloga za povećanje poreza na dobit, tokom pregovora sa republikancima, rekla su Reuters-u dva dobroobaveštena izvora. Zauzvat, demokratski predsednik bi imao podršku za postizanje novog infrastrukturnog sporazuma.

Bajden je, navodno, ponudio da odustane od planova za povećanje stope poreza na dobit na 28 odsto i umesto toga odredio je minimalnu poresku stopu koju bi kompanije trebalo da plate, u visini od 15 odsto, navode izvori Reutersa. Bajdenov nov predlog, vredan 1,7 biliona dolara, omogućio bi se, između ostalog, i kroz prenamenu oko 75 milijardi dolara neutrošenih sredstava za pomoć ugroženima pandemijom, tvrde izvori agencije.

Pretpostavlja se da bi se obezbedili povećani prihodi i nakon ukidanja subvencija na fosilna goriva, kao i uvođenja nove naknade koja bi se uvela za sva vozila, od automobila do kamiona.

Zauzvrat bi republikanci mogli da pristanu na najmanje bilion dolara nove potrošnje na infrastrukturu, tvrde izvori Reutersa.

„Predsednik je spreman na kompromise, provodi vreme sa senatorima – demokratama i republikancima – kako bi video šta je moguće uraditi. Jedino što neće prihvatiti je nečinjenje. Program mora biti veliki i smeo, bilion dolara ili više“, rekla je tokom dana državni sekretar za trgovinu SAD Gina Raimondo za CNN.

Bajden je prvobitno predložio infrastrukturni paket koji bi vredeo 2,25 biliona dolara, a koji bi se finansirao podizanjem poreza najbogatijim građanima SAD i povećanjem poreza na dobit korporacija sa 21 na 28 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...