Predsednici dve supersile razgovarali posle sedam meseci

Nastojanje Bajdena i Sija da konkurencija ne preraste u sukob

SvetVesti

10.9.2021 13:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nastojanje Bajdena i Sija da konkurencija ne preraste u sukob Nastojanje Bajdena i Sija da konkurencija ne preraste u sukob
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegov kineski kolega Si Đinping razgovarali su u petak telefonom o upravljanju sve većim rivalstvom između Pekinga... Nastojanje Bajdena i Sija da konkurencija ne preraste u sukob

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegov kineski kolega Si Đinping razgovarali su u petak telefonom o upravljanju sve većim rivalstvom između Pekinga i Vašingtona, pri čemu je Si pozvao na hrabrost da se odnosi vrate na pravi put, jer bi njihova dalja konfrontacija donela patnju za svet.

Bio je to prvi razgovor dvojice predsednika u poslednjih sedam meseci, a ukupno drugi od kada je Bajden u januaru preuzeo predsedničku dužnost. Američki zvaničnici naveli su da je telefonski poziv trajao 90 minuta, kao i da je obavljen na incijativu Bajdena, prenosi South China Morning Post.

Prema saopštenju kineske vlade, Si i Bajden imali su “iskrenu i dubinsku“ diskusiju o širokom spektru pitanja sa kojima se suočavaju dve zemlje i složili su se da pojačaju komunikaciju. Kineska vlada je saopštila sa su razgovarali o Tajvanu, kao i da su SAD privržene politici jedne Kine. U saopštenju Bele kuće to nije pomenuto.

Si je, kako se navodi, rekao Bajdenu da se kinesko-američki odnosi suočavaju sa “ozbiljnim poteškoćama“ zbog američke politike prema Kini. “Svet će imati koristi ako Kina i SAD sarađuju, a svet će patiti ako se Kina i SAD budu sukobile“, navedeno je u saopštenju Pekinga.

Foto: Tanjug/AP

Dve nacije treba da pokažu “stratešku i političku hrabrost da što pre postave kinesko-američke odnose na pravi put stabilnog razvoja“. Kineska vlada je saopštila da bi dvojica lidera trebalo da prodube komunikaciju o velikim međunarodnim pitanjima i da održavaju kontakte na različitim nivoima. “Obe strane će pojačati koordinaciju i dijalog na radnom nivou kako bi stvorile uslove za razvoj kinesko-američkih odnosa“.

Si je rekao da bi se dijalog i koordinacija mogli nastaviti o klimatskim promenama, kontroli pandemije virusa Covid-19 i oporavku privrede nakon pandemije. Bela kuća je saopštila da je “Bajden istakao trajni interes SAD za mir, stabilnost i prosperitet u indo-pacifičkom regionu i svetu i da su dvojica lidera razgovarali o odgovornosti obe nacije da osiguraju da konkurencija ne preraste u sukob“.

Prema saopštenju Bele kuće, dvojica lidera imali su široku, stratešku diskusiju u kojoj su razgovarali o oblastima u kojima se naši interesi približavaju i o područjima u kojima se naši interesi, vrednosti i perspektive razlikuju. “Ova diskusija, kako je predsednik Bajden jasno rekao, bila je deo stalnih napora SAD da odgovorno upravljaju konkurencijom između SAD i Kine“, navodi Bela kuća, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/AP

Neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da je poziv obavljen na zahtev Bajdena, koji je bio “ogorčen“ nespremnošću kineskih zvaničnika nižeg nivoa da vode značajne razgovore sa njegovom administracijom. Ranije ove godine, razgovori na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga bili su ispunjeni napetostima, a sa obe strane razmenjivane su teške reči.

Osim političkih nesuglasica, pitanje trgovine takođe je ostalo otvoreno. Dve zemlje nalaze se u svojevrsnom trgovinskom ratu koji je 2018. godine započela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). SAD su uvele carine na kinesku robu u vrednosti 360 milijardi dolara, a Kina je uzvratila sa 110 milijardi dolara carina na američke proizvode. Bajdenova administracija nastavila je Trampovu politiku carina, što je naljutilo Kinu.

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je novinarima da je Bajden pozvao Sija da zajedno obezbede da “konkurencija“ između dve sile ne postane “sukob“. Bajdenova poruka bila je da SAD žele da osiguraju da “dinamika ostane konkurentna i da u budućnosti nemamo nikakvu situaciju u kojoj bismo skrenuli u nenamerni sukob“, naveo je zvaničnik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...