Revidirana globalna ekonomska prognoza

MMF očekuje usporavanje privrede najrazvijenijih zemalja

SvetVesti

26.7.2022 17:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF očekuje usporavanje privrede najrazvijenijih zemalja MMF očekuje usporavanje privrede najrazvijenijih zemalja
Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoje prognoze rasta za narednih 18 meseci nakon upozorenja da su sve tri najveće ekonomije sveta u zastoju.... MMF očekuje usporavanje privrede najrazvijenijih zemalja

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoje prognoze rasta za narednih 18 meseci nakon upozorenja da su sve tri najveće ekonomije sveta u zastoju. MMF je naveo da su problemi u SAD, Kini i evrozoni doveli do pada globalne proizvodnje u drugo kvartalu tekuće godine.

MMF je saopštio da sada očekuje rast globalne ekonomije za 3,2 odsto u tekućoj godini, što je za 0,4 odsto manje nego što je prognozirao u aprilu, prenosi Guardian. Predviđa se i da će se usporavanje rasta nastaviti, pa je za iduću godinu procenjeno da će globalni rast iznositi 2,9 odsto, umesto ranije očekivanih 3,6 procenata.

„Globalna ekonomija, koja se oporavlja od pandemije i ruske invazije na Ukrajinu, suočava se sa sve tmurnijim i neizvesnijim izgledima. Inflacija je veća od očekivanje, posebno u SAD i velikim evropskim ekonomijama, što izaziva pooštravanje globalnih finansijskih uslova“, saopštio je MMF.


Prema navodima MMF-a, usporavanje u Kini je gore od očekivanog usled širenja zaraze Covid-19 i mera zatvaranja, a dodatne negativne posledice na svetsku ekonomiju doneo je rat u Ukrajini. MMF je saopštio da do četvrtog kvartala 2022. predviđa globalnu inflaciju od 8,3 odsto, dok je aprilska procena bila 6,9 odsto.

Velika Britanija i evrozona označene su kao sredine gde su se pritisci troškova života posebno pojačali. Revidirane prognoze pokazale su da će ekonomski rast u 2022. godini u SAD biti umanjen za 0,8 odsto, u Nemačkoj za 0,9 odsto, a u Kini za 1,1 procenat.

MMF predviđa da će samo Japan i Kanada iz grupe najrazvijenih industrijskih zemalja zabeležiti rast viši od jedan odsto tokom iduće godine, dok će jedan odsto ekonomskog rasta imati SAD i Francuska, Nemačka 0,8 odsto, Italija 0,7 odsto, a Velika Britanija 0,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...