Najveća pretnja obustava izvoza ruskog gasa u Evropu

MMF snizio prognozu rasta nemačke ekonomije

BiznisEUInvesticijePoslovanjeVesti

22.7.2022 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MMF snizio prognozu rasta nemačke ekonomije MMF snizio prognozu rasta nemačke ekonomije
Nemačka privreda će ove godine rasti znatno slabije nego što se očekivalo, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Najveća evropska ekonomija suočena je sa... MMF snizio prognozu rasta nemačke ekonomije

Nemačka privreda će ove godine rasti znatno slabije nego što se očekivalo, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Najveća evropska ekonomija suočena je sa izazovima u ovoj i sledećoj godini, naglasila je stručnjak MMF-a za Nemačku Oya Celasun, najviše zbog ograničenja u snabdevanju gasom.

Kako prenosi SEEbiz, otežavajuća okolnost je i posustajanje privrede na globalnom nivou.

MMF sada očekuje da će nemačka ekonomija ove godine porasti za 1,2 odsto, snizivši dosadašnju prognozu za 0,8 procentnih poena.

U idućoj godini privredna aktivnost bi trebalo da uspori još više, uz procenjenu stopu rasta od samo 0,8 procenata, utvrdio je MMF, što je za 1,2 odsto slabije od očekivanog.

Inflacija bi ove godine trebalo da dostigne 7,7 odsto, a zatim da uspori na 4,8 odsto u 2023. godini, pod uslovom da se stabilizuju cene energije, pokazala je MMF-ova računica.

Celasun je upozorila na visok stepen neizvesnosti u procenama, dodavši da bi najveća pretnja za privredu bila trajna i potpuna obustava izvoza ruskog gasa u Nemačku i Evropu.

MMF-ova analitičarka pozvala je Nemačku da bude fleksibilna u finansijskoj politici, kako bi mogla da reaguje ako se situacija pogorša. Fleksibilnost bi mogla uključivati i ponovljenu suspenziju ustavne odredbe o zaduživanju.

MMF je pozitivnije ocenio mere koje je nemačka vlada preduzela kako bi osigurala snabdevanje energijom, uključujući uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i skladištenje gasa.

  • GOCA BG

    23.7.2022 #1 Author

    U ozbiljnom su problemu Nemci,bez gasa idu u propast…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...