Italija, Portugal, Španija, Grčka i Francuska najpopularnije destinacije

Sve veći broj Amerikanaca nalazi dom u Evropi

NekretnineSvetU fokusuVesti

21.7.2022 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Sve veći broj Amerikanaca nalazi dom u Evropi Sve veći broj Amerikanaca nalazi dom u Evropi
Zbog rastućih životnih troškova, inflacije koja je zahvatila cene kuća, podizanja vrednosti dolara i političkih antagonizama u Sjedinjenim Američkim Državama, sve više Amerikanaca odlučuje... Sve veći broj Amerikanaca nalazi dom u Evropi

Zbog rastućih životnih troškova, inflacije koja je zahvatila cene kuća, podizanja vrednosti dolara i političkih antagonizama u Sjedinjenim Američkim Državama, sve više Amerikanaca odlučuje da se preseli u Evropu.

Najpopularnije destinacije za njih nalaze se u Italiji, Portugalu, Španiji, Grčkoj i Francuskoj. Prema navodima kompanije Sotheby’s International Realty, broj Amerikanaca koji žele da se presele u Grčku u periodu od aprila do juna je porastao za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kada su u pitanju Francuska i Italija, potražnja u SAD je na najvišem nivou u poslednje tri godine, navodi Džek Haris (Jack Harris) specijalista u oblasti nekretnina iz kompanije Knight Frank.

Takođe, Amerikanci su u prvom kvartalu ove godine činili oko 12 odsto prihoda od prodaje nekretnina u Italiji kompanije Sotheby’s, u poređenju sa pet odsto u istom periodu prošle godine.

Tradicionalno, glavni kupci za nekretnine u Evropi do sada su bili penzioneri i bogatiji Amerikanci. Međutim, relativno niske cene i mogućnost za rad od kuće čine su ovu ideju mnogima privlačnom, a sve veća stopa kriminala u nekim gradovima SAD i određene političke odluke dalje podstiču Amerikance da u Evropi potraže mirnija mesta za život.

Osim toga, činjenica da se vrednost evra izjednačila sa vrednošću dolara po prvi put u dvadeset godina čini situaciju povoljnijom za američke kupce.

Prosečna cena kuće u Atlanti u junu je dostigla je 404.575 dolara, što je za 19 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, nekretnina od oko 74 kvadratna metra (800 kvadratnih stopa) na Siciliji u oblasti Palerma u proseku košta oko 86.500 evra, navodi se na platformama za prodaju nekretnina Zillow i Idealista.

Takođe, broj Amerikanaca koji žive u Portugalu porastao je za 45 odsto u 2021. u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima američke vlade. U Španiji, u kojoj se nalazi najveća populacija Amerikanaca u Evropi, broj stanovnika iz SAD je između 2019. i 2021. godine porastao za 13 odsto.

Kako bi privukle strane kupce, vlade Portugala i Španije nude takozvane “zlatne vize”, odnosno programe prema kojima se pravo na državljanstvo ostvaruje kroz inicijalna ulaganja od 350.000, odnosno 500.000 evra.

  • Dea

    21.7.2022 #1 Author

    Jaoj kakva je slika sa naslovne….kuca snova

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    22.7.2022 #2 Author

    To me uopšte ne čudi.Bice ih sve više.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.7.2022 #3 Author

    Uslovi su takvi da se odlucuju da zive i vode poslovanje u Evropi…

    Odgovori

  • Ceca

    24.7.2022 #4 Author

    Seoba

    Odgovori

  • LEKI

    8.10.2022 #5 Author

    Nisam iznenađena,to je logično

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...