Kriza vlade u Italiji

Dragi podneo ostavku, novi izbori u oktobru

EUVesti

21.7.2022 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Dragi podneo ostavku, novi izbori u oktobru Dragi podneo ostavku, novi izbori u oktobru
Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) podneo je u četvrtak neopozivu ostavku, Dragi se suočio sa krajem svog mandata pošto nije uspeo da dobije... Dragi podneo ostavku, novi izbori u oktobru

Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) podneo je u četvrtak neopozivu ostavku, Dragi se suočio sa krajem svog mandata pošto nije uspeo da dobije neophodnu podršku desničarskih partija u svojoj koaliciji koja bi mu omogućila da nastavi da vodi italijansku vladu.

Dragi je u sredu Senatu najavio da je voljan da ostane na mestu premijera, ukoliko njegovi posvađani koalicioni partneri mogu da mu garantuju „iskrenu i konkretnu podršku“ za nastavak mandata, prenosi Politico. Međutim, ključne partije u parlamentu nisu mu izglasale poverenje.

Kako stvari trenutno stoje, Dragi nema drugog izbora, nego da podnese ostavku. On bi to mogao da učini u četvrtak, kako prenosi ANSA; kada bi trebalo da govori u Donjem domu italijanskog parlamenta i da se sastane sa predsednikom Italije Serđom Matarelom (Sergio Mattarella). Dragi je prošle nedelje ponudio ostavku koju Matarela nije prihvatio.

Prema prognozama analitičara, na novim izborima, koji bi trebalo da budu održani u oktobru, očekuje se pobeda desničarskih stranaka. U međuvremenu se predviđa politička nestabilnost na svim nivoima, a aktuelna vlada, iako bez prave moći, nastaviće da obavlja dužnosti do izbora i formiranja nove.

Glasanje u sredu označilo je kulminaciju krize koja se sprema mesecima, jer su se tenzije podigle između neujednačanih koalicionih partnera. Nakon sastanka između lidera desnog centra Forza Italia, Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi) i desničarske Lige Matea Salvinija (Matteo Salvini) dve stranke iznele su svoje uslove za podršku Dragiju. Oni su pristali da ga podrže samo ako nova vlada isključi Pokret 5 zvezdica, što je Dragi još ranije odbio.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...