Ugrožene regije oko reke Po

Italija uvela vanredno stanje zbog suše

AgrobiznisBiznisEUVesti

5.7.2022 19:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Italija uvela vanredno stanje zbog suše Italija uvela vanredno stanje zbog suše
Italija je početkom ove nedelje, zbog najgore suše koja je zabeležena u poslednjih 70 godina, proglasila vanredno stanje u oblastima oko reke Po, u... Italija uvela vanredno stanje zbog suše

Italija je početkom ove nedelje, zbog najgore suše koja je zabeležena u poslednjih 70 godina, proglasila vanredno stanje u oblastima oko reke Po, u kojima se obavlja oko jedna trećina ukupne poljoprivredne proizvodnje u ovoj državi.

Državnim dekretom vlastima je omogućeno da donose hitne mere, kao što je racionalizacija potrošnje vode u domaćinstvima i firmama, u slučaju da je to neophodno, piše Bloomberg.

Po se nalazi na severu Italije i sa tokom dugim više od 650 kilometara predstavlja najdužu reku u ovoj zemlji. Međutim, vodotok ove reke je toliko presušio da farmeri navode da se kroz njeno korito deo morske vode vraća na kopno i uništava useve.

Iz italijanske vlade je saopšteno da će se vanredne mere odnositi na regije koje se graniče sa rekom Po i vodene basene u na istočnim Alpima. 

Vanredno stanje je uvedeno u pokrajini Emilija-Romanja, Furlaniji-Julijanskoj krajini, Lombardiji, Venetu i Pijemontu, a kako bi se ovih pet regija izborile sa nestašicom vode, izdvojena su sredstva u vrednosti od 36,5 miliona evra.

“Proglašavanje vanrednog stanja ima kao cilj upravljanje trenutnom situacijom pomoću posebnih mera i ovlašćenja, kako bi se pružila pomoć ugroženom stanovništvu”, saopšteno je iz vlade.

Italijanski mediji su preneli da premijer ove zemlje Mario Dragi (Mario Draghi) razmatra da imenuje komesara za rešavanje problema izazvanih sušom.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...