Vlada u Rimu pred kolapsom

Poskupeli italijanski troškovi zaduživanja, Dragi u Alžiru zbog gasnog dogovora

EUVesti

18.7.2022 16:16 Autor: Vladimir Jokanović 7

Poskupeli italijanski troškovi zaduživanja, Dragi u Alžiru zbog gasnog dogovora Poskupeli italijanski troškovi zaduživanja, Dragi u Alžiru zbog gasnog dogovora
Troškovi zaduživanja Italije naglo su porasli u ponedeljak, kao i prinosi na italijanske obveznice, a potražnja premijum investitora za držanjem italijanskog duga bila je... Poskupeli italijanski troškovi zaduživanja, Dragi u Alžiru zbog gasnog dogovora

Troškovi zaduživanja Italije naglo su porasli u ponedeljak, kao i prinosi na italijanske obveznice, a potražnja premijum investitora za držanjem italijanskog duga bila je najveća u poslednjih mesec dana. Istovremeno u zemlji traju politička previrenja, a vlada premijera Marija Dragija (Mario Draghi) nalazi se pred padom.

Dragi je pokušao prošle nedelje da podnese ostavku na čelnu fukciju u vladi nakon što koalicioni partner Pokret pet zvezdica nije glasao u za poverenje njemu kao premijeru. Dragi je nakon toga ponudio ostavku, koju italijanski predsednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella) nije prihvatio.

Izvori iz Dragijevog kabineta navode da on neće pokleknuti pod pritiskom „ultimatuma“ drugih stranaka i da je odlučan u nameri da podnese ostavku na premijersku funkciju, prenosi Reuters. Prinos na italijanske desetogodišnje obveznice porastao je za 10 baznih poena na 3,48 procenata.

Uprkos tome što njegova vlada visi o koncu, Dragi je za ponedeljak najavio posetu Alžiru kako bi zaokružio sporazum o povećanju snabdevanja Italije gasom iz Alžira. U italijanskoj delegaciji putuju i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i ministar pravde i ministar za ekološku tranziciju.

Alžir bi trebalo da zameni Rusiju kao glavnog snabdevača Italije gasom, nakon što su kompanije Sonatrach i ENI postigle veliki dogovor sa Ažircima tokom Dragijeve prethodne posete u aprilu, prenosi Euronews.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...