Kriza vlasti u trećoj po veličini ekonomiji EU

Italijanski premijer Dragi podneo ostavku, predsednik Matarela odbio da je prihvati

SvetU fokusuVesti

14.7.2022 21:46 Autor: Marko Andrejić 4

Italijanski premijer Dragi podneo ostavku, predsednik Matarela odbio da je prihvati Italijanski premijer Dragi podneo ostavku, predsednik Matarela odbio da je prihvati
Predsednik Italije Serđo Matarela (Sergio Mattarella) odbio je da prihvati ostavku premijera Marija Dragija (Mario Draghi), koju je podneo kasno popodne nakon što je... Italijanski premijer Dragi podneo ostavku, predsednik Matarela odbio da je prihvati

Predsednik Italije Serđo Matarela (Sergio Mattarella) odbio je da prihvati ostavku premijera Marija Dragija (Mario Draghi), koju je podneo kasno popodne nakon što je njegova vlada izgubila podršku svog koalicionog partnera, pokreta Pet zvezdica. Tako je situacija u trećoj po veličini ekonomiji EU praktično zamrznuta do sledeće nedelje, kada će se Dragi obratiti parlamentu, piše Njujork Tajms.

Italijanski premijer najavio je danas popodne da će predati ostavku predsedniku italijanske republike. Kako prenosi BBC, on je u izjavi poručio da je pakt poverenja koji je održavao vladu jedinstva nestao.

Naime, pokret Pet zvezdica odlučio je kasno sinoć da njegovi senatori neće glasati za poverenje vladi Marija Dragija u Senatu. Oni su juče jednostavno napustili senat, pre glasanja na kome je Dragiju ipak izglasano poverenje.

Suočen sa ovom situacijom, premijer Dragi je postavio dve ograde. Prvo, da neće voditi vladu bez Pet zvezdica, a drugo, da posle ove vlade više neće voditi nijednu u ovom parlamentarnom sazivu.

Podsetimo, bivši šef Evropske centralne banke vodi italijansku vladu jedinstva od februara 2021. godine, a kriza na Apeninskom poluostrvu počela je kada je lider Pet zvezdica Đuzepe Konte odbio da podrži vladin paket ekonomske pomoći od 23 milijarde evra za porodice i preduzeća, tvrdeći da Dragi ne čini dovoljno da se izbori sa krizom.

Iako je vlada pokazala ubedljivu većinu na glasanju u Senatu, premijer je više puta upozoravao da bez podrške koalicionog partnera ne može da nastavi sa vršenjem vlasti.

Italiju je zahvatila politička neizvesnost i postoji rizik da se ugroze milijarde evra iz fondova EU, što bi moglo da dovede do novih nacionalnih izbora na jesen.

Politička kriza odrazila se na finansijska tržišta, gde su porasle kamate na otkup italijanskog duga, a istovremeno je opala vrednost akcija na berzi.

Ako predsednik Matarela ili političke stranke koje žele da vlada nastavi da radi u ovom sastavu, ne uspeju da ubede Marija Dragija da ostane, to bi značilo nestabilnost ne samo za Italiju, već i za celu Evropu, u vreme kada se Evropska unija bori da održi jedinstvo suočena sa sukobom u Ukrajini.

Tagovi
ITALIJA
 • SUNCOKRET

  15.7.2022 #1 Author

  Ovaj Dragi garant ima srpske korene, mozda preko etruraca koji su pisali vincanskim pismom.

  Odgovori

  • MAJA

   15.7.2022 #2 Author

   Pa da, bas deluje kao da domaci nas

   Odgovori

 • Dragana

  15.7.2022 #3 Author

  Suncokret prevedi na srpski

  Odgovori

 • MAJALG

  16.7.2022 #4 Author

  Mora EU kada tad da pukne, sve je previse vestacki i nije odrzivo jos dugo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...