Ponavlja se scenario iz Šri Lanke

Pakistanu preti bankrot

SvetVesti

25.7.2022 14:29 Autor: Vladimir Jokanović 4

Pakistanu preti bankrot Pakistanu preti bankrot
Pakistan je sve bliže bankrotu, pokazuju alarmantni ekonomski podaci o izgledima za neizvršenje obaveza, a nestabilno političko okruženje posle svrgavanja premijera Imrana Kana u... Pakistanu preti bankrot

Pakistan je sve bliže bankrotu, pokazuju alarmantni ekonomski podaci o izgledima za neizvršenje obaveza, a nestabilno političko okruženje posle svrgavanja premijera Imrana Kana u aprilu dodatno je povećalo rizike. Politička stabilnost ključna je za pakistansku ekomonsku agendu, uz teške uslove MMF-a.

Dug zemlje iznosi 71,3 odsto BDP-a Pakistana, a zemlja je rangirana na 4. mesto liste Bloomberga prema ugroženosti državnog duga, prenosi South China Morning Post, dodajući da koaliciona vlada sastavljena od desetak stranaka sa suprotstavljenim ciljevima i tankom većinom u parlametu ima zadatak da se nosi sa „zastrašujućim ekonomskim izazovima“.

Situacija u Pakistanu podseća na Šri Lanku pre nego što će bankrotirati u maju sa dugom od 51 milijarde dolara, koji ne može da servisira. Šri Lanka se suočila sa nestašicom goriva, hrane i lekova, kao i sa inflacijom i devalvacijom nacionalne valute. Ranije ovog meseca izbila je masovna pobuna, a predsednik je napustio zemlju.

Teret državnog duga u Pakistanu raste. Spoljni dug i obaveze Pakistana dostigli su 128 milijardi dolara krajem marta. U tekućoj finansijskoj godini koja je počela 1. jula, Pakistan mora da plati 21 milijardu dolara međunarodnim kreditorima. Istovremeno, zemlja se suočava sa rastom cena goriva i produbljivanjem političke krize.

Najava dugo očekivanog ekonomskog sporazuma sa MMF-om 13. jula otvorila je mogućnost za spas, a vlada je ukinula subvencije za gorivo koje je uveo Kan, pa je benzin koji je koštao oko 150 rupija (0,66 dolara) po litru, poskupeo na oko 250 rupija. To je doprinelo povećanju cena hrane i drugih roba. Inflacija je dostigla 21,3 procenta, a restrikcije struje su česte.

Vlada se nevoljno odlučila na nepopularne odluke, imajući u vidu da su izbori zakazani za avgust iduće godine, ali je morala da ukine subvencije zbog uslova MMF-a. Bivši premijer Kan zahteva prevremene izbore, upozoravajući da bi mogao da povede hiljade ljudi u marš na Islamabad, ukoliko izbori ne budu uskoro raspisani.

U komentaru lista Pakistan Observer navodi se da je aktuelnoj ekonomskoj situaciji doprinela Centralna banka Pakistana, koja je u poslednjih nekoliko meseci povisila kamatnu stopu sa sedam na 15 odsto. Centralna banka učinila je to bez konsultovanja sa bankarskim sektorom i bez naknadnog izveštaja o efektima monetarne politike, dok je rejting državnih obveznica pogoršan.

  • Anonimni

    25.7.2022 #1 Author

    Nuklearna sila,stalno u ratovima,samo im jos i bankrot fali…

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.7.2022 #2 Author

    Jos jedna zemlja pred bankrotom,nadam se da ih nece vise biti…

    Odgovori

  • JANA

    30.8.2022 #3 Author

    Treba im ozbiljna pomoc ,evo kako sam i mislila MMF im daje donaciju na kasixcu

    Odgovori

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #4 Author

    Pakistan će morati da proda svoje resurse nekoj državi ili da uzima kredite što može biti još gore.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...