Međugodišnja inflacija u junu dostigla 54,6 odsto

Centralna banka Šri Lanke podigla referentnu kamatnu stopu

BankeNovacSvetVesti

7.7.2022 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Šri Lanke podigla referentnu kamatnu stopu Centralna banka Šri Lanke podigla referentnu kamatnu stopu
Centralna banka Šri Lanke podigla je jednu od referentnih kamatnih stopa za procentni poen u nadi da će ovaj potez ublažiti rast cena u... Centralna banka Šri Lanke podigla referentnu kamatnu stopu

Centralna banka Šri Lanke podigla je jednu od referentnih kamatnih stopa za procentni poen u nadi da će ovaj potez ublažiti rast cena u zemlji koja se bori sa ekonomskom krizom, koju je podstakla nestašica deviznih rezervi.

Povećanja su dovela do stalne stopu depozita banke od 14,5 odsto, što je najviši nivo u više od 20 godina, a stalnu kamatnu stopu na 15,5 odsto, piše Financial Times.

To je dalje praćeno povećanjem od 700 procentnih poena u aprilu i međugodišnjeg rasta inflacije od 54,6 odsto u junu, dok je ova nacija imala teškoće da otplati osnovne potrepštine kao što su hrana, lekovi i gorivo.

„Uočivši nedavnu eskalaciju inflacije, koja je veća od očekivane, i istrajnost visoke inflacije u narednom periodu, odbor je smatrao da će dalje pooštravanje monetarne politike biti neophodno kako bi se obuzdalo bilo kakvo nagomilavanje nepovoljnih inflatornih očekivanja “, navodi se u saopštenju Centralne banke Šri Lanke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...