Kriza se produbljuje posle bankrota

Šri Lanka na ivici gladi

NovacSvetVesti

8.6.2022 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Šri Lanka na ivici gladi Šri Lanka na ivici gladi
Šri Lanki je potrebno najmanje pet milijardi dolara u narednih šest meseci za plaćanje osnovnih dobara, kao što su hrana, gorivo i đubrivo, jer... Šri Lanka na ivici gladi

Šri Lanki je potrebno najmanje pet milijardi dolara u narednih šest meseci za plaćanje osnovnih dobara, kao što su hrana, gorivo i đubrivo, jer se suočava sa najgorom krizom u poslednjih više od 70 godina, rekao je tamošnji premijer Ranil Vikremesinge.

Zemlja je bankrotirala u maju, nakon što je prvi put u svojoj istoriji zakasnila sa plaćanjem dugova međunarodnim kreditorima. U međuvremenu Šri Lanka je održala pregovore o spasavanju sa Međunarodnim monetarnim fondom, prenosi BBC.

Prema rečima premijera, koji vodi i finansije ostrvske zemlje sa 22 miliona stanovnika, rekao je da je potrebno 3,3 milijarde dolara za uvoz goriva, 900 milona za hranu, 600 miliona za đubrivo i 250 miliona dolara za gas.

Poslanici Šri Lanke prethodno su prihvatili zajam od 55 miliona dolra za đubrivo od indijske Exim banke. Ujedinjene nacije takođe su obećale da će obezbediti 48 miliona dolara za hranu, poljoprivredu i zdravstvenu zaštitu. Šri Lanka će ponovo pokušati da pregovara o sporazumu o finansijskoj podršci sa Kinom od 1,5 milijardi dolara.

Premijer je upozorio da će mnogi ljudi ostati bez hrane i najavio usporavanje državnih plaćanja preduzećima i radnicima širom zemlje, jer se sredstva preusmeravaju na plaćanje zaliha hrane. On je naveo da će biti organizovane narodne kuhinje u hramovima i crkvama.

Zvanična stopa godišnje inflacije Šri Lanke porasla je u maju na 39,1 odsto, dok su cene hrane u glavnom gradu Kolombu porasle za 57,4 odsto. Prošle nedelje ministarstvo poljoprivrede pozvalo je seljake da uzgajaju više pirinča jer „situacija sa hranom postaje sve gora“.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa kod njih je uvek bila teška situacija…

    Odgovori

  • Jovana24

    8.6.2022 #2 Author

    Strasno…. Kako li je doslo do bankrota.
    Nazalost, pomoc=prodaja odnosno zakup drzave. Jer kada se daje pomoc u ovakvim odnosima, uvek se ocekuje nesto zauzvrat.

    Odgovori

  • GINKO

    1.7.2022 #3 Author

    Auuu dokle je doslo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...