Kompanija Teejay beleži rast potražnje

Proizvodnja tkanina seli se iz Kine u Šri Lanku

Firme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusuVesti

2.6.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Proizvodnja tkanina seli se iz Kine u Šri Lanku Proizvodnja tkanina seli se iz Kine u Šri Lanku
Proizvođač pletenog materijala Teejay Lanka, među čijim klijentima se nalaze Nike i Uniqlo, beleži rast potražnje jer se proizvodnja, zbog restriktivnih mera u Kini,... Proizvodnja tkanina seli se iz Kine u Šri Lanku

Proizvođač pletenog materijala Teejay Lanka, među čijim klijentima se nalaze Nike i Uniqlo, beleži rast potražnje jer se proizvodnja, zbog restriktivnih mera u Kini, seli u Šri Lanku.

Kompanija koja proizvodi oko 45 tona tkanine dnevno u Šri Lanki i jednaku količinu u svojoj fabrici u Indiji, planira da proširi operacije u susednoj zemlji do sledećeg meseca, navodi u intervjuu za Bloomberg direktor Teejay Lanka Hasita Premaratne (Hasitha Premaratne).

Prema njegovim rečima, u kompaniji očekuju da će se, zbog relokacije proizvodnje tkanine iz Kine, snažan rast potražnje nastaviti do jula. Prema godišnjem izveštaju, prva na listi klijenata ove firme je i korporacija PVH, krovna kompanija modnih brendova Tommy Hilfinger i Calvin Klein.

Međutim, na poslovanje kompanije Teejay utiču neprilike u državi i na tržištu. Usporavanje američke ekonomije će, prema očekivanjima, uticati na prodaju u velikom broju maloprodajnih preduzeća, a posledice toga osetiće se u globalnom lancu snabdevanja, koji uključuje i Šri Lanku, napominje Premaratne.

Šri Lanka prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u istoriji, a inflacija u ovoj državi u maju je dostigla rekordnu stopu od 39,1 odsto zbog nestašica hrane, lekova i goriva. Osim toga, nestanci struje neretko traju i po 13 sati dnevno.

U kompaniji Teejay koriste se generatori kako bi se izbegli prekidi u proizvodnji, a Premaratne navodi da će rast cena goriva i očekivano povećanje cena električne energije doprineti i rastu troškova.

U četvrtom kvartalu neto prihodi kompanije Teejay Lanka iznosili su 826,2 miliona rupija, što je za 8,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa ja mislim da im ovo nije dobar poslovni potez…

    Odgovori

  • Bella

    2.6.2022 #2 Author

    Pa mahom je tamo proizvodnja svega

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.6.2022 #3 Author

    Jeftina radna snaga koji menja kineze…

    Odgovori

  • TINA

    3.6.2022 #4 Author

    Shodno potrebama, ima svoje razloge

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...