potvrđene ranije prognoze u vezi sa ekonomijom ostrvske države

OECD: Velika Britanija treba da nastavi sa velikim investicijama koje podstiču produktivnost

InvesticijeNovacVesti

3.8.2022 14:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OECD: Velika Britanija treba da nastavi sa velikim investicijama koje podstiču produktivnost OECD: Velika Britanija treba da nastavi sa velikim investicijama koje podstiču produktivnost
Vlada Velikе Britanije treba da se drži svojih velikodušnih investicionih planova kako bi podstakla produktivnost i zadržala ekonomiju na putu ka ostvarenju nulte stope... OECD: Velika Britanija treba da nastavi sa velikim investicijama koje podstiču produktivnost

Vlada Velikе Britanije treba da se drži svojih velikodušnih investicionih planova kako bi podstakla produktivnost i zadržala ekonomiju na putu ka ostvarenju nulte stope emisija gasova staklene bašte, saopštio je OECD.

U okviru ankete koja je sprovedena u Velikoj Britaniji, iz međunarodne institucije sa sedištem u Parizu navedeno je da napori da se smanji nacionalni dug ne bi trebalo da dovedu do zanemarivanja dugoročnih problema sa kojima se zemlja suočava, piše Bloomberg.

“Baš kao druge ekonomije širom sveta, i Velika Britanija se suočava sa mnogim nepovoljnim vetrovima, uz postojeće strukturne teškoće pogoršane pandemijom i rusko-ukrajinskim sukobom. Ključ jačeg ekonomskog rasta i boljih mogućnosti biće povećanje produktivnosti. Zbog toga smatramo da su planovi vlade za velika ulaganja u infrastrukturu, veštine i inovacije doborodošli”, navodi generalni sekretar OECD Matijas Korman (Mathias Cormann)

Neophodnost balansa u fiskalnoj politici naglašava izazove sa kojima će se susresti onaj ko nasledi premijersku fotelju Borisa Džonsona (Boris Johnson).

Ministarka inostranih poslova Liz Tras (Liz Truss), kandidatkinja za mesto premijera, obećala je da će porezi biti smanjeni za desetine milijardi funti kako bi britanske porodice lakše podnele krizu izazvanu rastom životnih troškova. Kritičari ove ideje kažu da će vlada morati da pozajmi više ili da troši manje, a moguće je i da će biti neophodno i jedno i drugo.

Iz OECD su potvrđene prognoze prema kojima će britanska ekonomija biti u stagnaciji u 2023. godini, nakon rasta od 3,6 odsto u ovoj. Međutim, sa inflacijom koja će dostići pik iznad 10 odsto u četvrtom kvartalu, Banka Engleske bi trebalo da nastavi da povećava kamatne stope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...