Slabljenje ostvrske ekonomije dva meseca uzastopno

Velika Britanija u riziku od recesije

NovacSvetVesti

14.6.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Velika Britanija u riziku od recesije Velika Britanija u riziku od recesije
Strahovi u vezi sa izgledima za britansku ekonomiju porasli su nakon što se ponovo smanjila u aprilu, a preduzeća su osetila uticaj rast cena.... Velika Britanija u riziku od recesije

Strahovi u vezi sa izgledima za britansku ekonomiju porasli su nakon što se ponovo smanjila u aprilu, a preduzeća su osetila uticaj rast cena. Ekonomija je u aprilu oslabila za 0,3 odsto nakon što se u martu smanjila za 0,1 odsto, saopštio je Zavod za nacionalnu statistiku.

Aprilska statistika bila je slabija nego što se očekivalo, a ekonomija je oslabila dva meseca zaredom prvi put od pojave pandemije virusa Covid-19. Analitičari upozoravaju da Velika Britanija rizikuje da uđe u recesiju, prenosi BBC.

Domaćinstva i preduzeća pogođena su rastom cena, koje se povećavaju najbržom stopom u poslednjih 40 godina zbog rekordno visokih troškova goriva i energije. Troškovi punjenja prosečnog porodičnog automobila benzinom dostigli su 100 funti.

Banka Engleske upozorila je da se Velika Britanija suočava sa „naglim ekonomskim usporavanjem“ i predviđa da bi inflacija mogla da dostigne dvocifrenu vrednost do kraja tekuće godine. Nedavna prognoza OECD pokazala je da će britanska ekonomija rasti najsporijim tempom od svih razvijenih zemalja, a da će iduće godine stagnirati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...