Loša prognoza OECD za ostvrsku ekonomiju

Veliku Britaniju očekuju smanjen rast i stagnacija

SvetVesti

9.6.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Veliku Britaniju očekuju smanjen rast i stagnacija Veliku Britaniju očekuju smanjen rast i stagnacija
Ekonomija Velike Britanije ove godine će rasti sporije nego što se očekivalo, a sledeće godine će stagnirati, prema prognozi OECD. Organizacija za ekonomsku saradnju... Veliku Britaniju očekuju smanjen rast i stagnacija

Ekonomija Velike Britanije ove godine će rasti sporije nego što se očekivalo, a sledeće godine će stagnirati, prema prognozi OECD. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj očekuje da će privreda Velike Britanije ove godine ojačati za 3,6 odsto, dok će sledeće godine ostati na nuli.

To znači da će Velika Britanija preći put od druge najbrže rastuće ekonomije u grupi najrazvijenijih industrijskih zemalja G7 do one sa najsporijim rastom u 2023. godini, prenosi BBC. Prema oceni analitičara, britanska ekonomija teško je pogođena kombinacijom faktora, uključujući više kamatne stope, veće poreze, smanjenu trgovinu i skuplju energiju i hranu.

Očekuje se da će inflacija nastaviti da raste iznad 10 odsto do kraja ove godine, pre nego što će postepeno opasti na 4,7 procenata do kraja 2023. godine. Izveštaj nije obuhvatio vanredne mere od 26. maja, koje uključuju popust od 400 funti na račune za energiju za sva domaćinstva u zemlji.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će prognoze zabrinuti mnoge, ali da je britanska ekonomija dovoljno snažna da se nosi sa izazovima. „Iako ne možemo u potpunosti da izolujemo Veliku Britaniju od globalnih pritisaka, imamo plan za rast“, navelo je Ministarstvo, dodajući da pomaže građanima da lakše prebrode rastuće troškove života.

Opoziciona laburistička vlada u senci ocenila je da izveštaj OECD „ogoljava ekstremne izazove“ sa kojima se suočava ekonomija Velike Britanije. „To što će se ekonomski rast u Velikoj Britaniji zaustaviti sledeće godine, a samo Rusija ima lošije rezultate od nas u G20, sramna je optužnica za haos i nekoherentnost ove konzervativne vlade“, saopštili su Laburisti.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa to i nismo očekivali za njih.

    Odgovori

  • Ika

    9.6.2022 #2 Author

    Oni su uvek nesto posebni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...